[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Plenul PE de la Strasbourg a luat în discuție, în seara de 3 iulie, un subiect îngrijorător pentru întreaga comunitate europenă și nu numai: creșterea epidemiilor de HIV, tuberculoză și hepatita C. Statisticile sunt alarmante, iar Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități de prevenție în primul rând, evident și de tratament: apar 1000 de cazuri de tuberculoză pe zi, respectiv 30000 de noi infecții cu HIV, doar într-un an!

La nivel european, s-au cerut periodic programe integrate de prevenție și tratament pentru cele trei boli, s-au solicitat fonduri suplimentare pentru combaterea tuberculozei și proceduri de achiziții unitare, astfel încât să nu existe prețuri prohibite, plus fonduri pentru tratamentul hepatitei C și pentru infecțiile cu virusul HIV. Scopul final este, evident, acela de asigurare a unei vieți sănătoase și de promovare a bunăstării tuturor vârstelor.

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a caracterizat, din start, dezbaterea drept una importantă, fiind vorba despre viața oamenilor și a punctat, în luarea de poziție, inechitățile sistemului medical, dar și subiectivismul unor colegi eurodeputați care încă fac diferențe între est-europeni și vest-europeni…

“S-a vorbit de educație, de informare, de prevenție. Nu este vorba doar de accesul, din cauza prețurilor, la tratamentul celor trei boli, ci și despre cantitate. În țara mea, am văzut că nu există suficient tratament pentru toți bolnavii de hepatită C și cineva a decis: 500! Pentru ei avem, pentru restul nu! Asta înseamnă o condamnare la moarte! Ne trebuie o politică integrată, dar nu așa cum spunea o colegă, țările din Vest și țările din Est, țările mai bogate, țările mai sărace, nu! Datorită mobilității cetățenilor europeni, bolile sunt transmisibile. Toate cele trei. Atunci, trebuie să facem politica Uniunii Europene, a pieței interne și cred că nimic nu poate fi mai important decât alocarea de fonduri pentru toți bolnavii și pentru depistarea din fază incipientă a acestor boli!”, a spus Maria Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *