[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
Am citit recent aceasta carte si am recunoscut multe din lucrurile pe care eu le-am spus de-a lungul celor 20 de ani.
Iata ce spunea FREDERICK despre mecanismul de reglare al pietei: „Reglementarea guvernamentala a afacerilor este un instrument de satisfacere a optiunilor sociale.”
Asadar, o societate trebuie mai intii sa aiba o optiune (ce fel de societate se vrea?), apoi sa elaboreze legi conform optiunilor stabilite si al treilea pas, sa creeze institutii care trebuie sa controleze gradul de realizare a optiunilor.
SIMPLU !
Vi se pare ca se respecta cei trei pasi ? Mie nu!
Tot FREDERICK indentifica 4 puteri constitutionale, pe care se bazeaza majoritatea reglementarilor guvernamentale ale pietei.
1. Puterea de reglementare a comertului interstatal
2. Autoritatea de a percepe taxe si de a cheltui banii publici
3. Dreptul de a se imprumuta de pe piata
4. PUTEREA DE A PROMOVA BUNASTAREA GENERALA.
Daca primele trei sunt prost concepute si aplicate ineficient, al patrulea – BUNASTAREA nu mai poate fi realizata. Toata cheia unei bune guvernari este sa rezolve punctul 4, altfel primele trei nu au sens.
Cred ca, timp de 20 de ani, guvernele nu au „citit” decit primele trei atribute!
Ceea ce se intimpla in ultimii doi ani, din punct de vedere al buversarii intregii societati, al incoerentei reglementarilor si comunicarii cu societatea, este apogeul incompetentei unei guvernari.
Ce parere aveti ???
Cu aceeasi prietenie pentru toti cititorii, indiferent de opinie.
Maria Grapini
P.S.: Astept si sugestii privind reglementari noi.
Eu, de exemplu, cred ca trebuie sa avem o noua lege a responsabilitatii celor care gestioneaza banii publici (sa raspunda personal daca ii cheltuie prost, discretionar, ineficient).
Apoi, mai cred ca este timpul sa separam puterile in stat: ministrii sa nu poata fi si parlamentari, pentru ca parlamentul este for legislativ, iar guvernul for executiv.
Cred ca ar mai trebui modificata si legea privind sanatatea, pentru a nu ne trezi ca noi cotizam la asigurarea de sanatate iar cind ajungem la spital trebuie sa cumparam tot ceea ce avem nevoie pentru a ne putea trata.
Si asa mai departe…
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]