Risc sa nasc discutii cu ceea ce voi spune prin acest mesaj, dar imi asum acest lucru.
Nu este un mesaj politic, nu are legatura directa cu framintarile din aceste zile (mitinguri, motiune etc.), dar are legatura cu OAMENII. Cu intelegerea sensului unui cuvint uzat: solidaritate.
Eu, inainte de a decide sa intru in politica, am fost atrasa de activitatea civica, voluntara, din asociatii si fundatii. Acum 13 ani (cind credeam ca este cea mai grea situatie din Romania, dar iata ca m-am inselat!) am creat cu o mina de femei inimoase ASOCIATIA FEMEILOR ANTREPRENOR, din Timisoara initial, acum din Romania. Ne-am gindit ca romanii au nevoie sa vada lucruri care se intimpla in societate, care sa-i faca sa spere. Si am creat o actiune, acum 12 ani, care a devenit un brand: BALUL SPERANTEI. Aceasta actiune a fost dedicata strict proiectelor sociale, culturale, educationale. In fiecare an am selectionat una din multele cereri de finantare pentru scoli, spitale, camine de batrini, etc si am asigurat rezolvarea proiectului cu banii colectati la BALUL SPERANTEI.
Pare de necrezut poate, dar timisorenii, in numar de citeva sute, participa in fiecare an la acest bal, platind o invitatie cu 200 de lei pentru a ajuta la rezolvarea proiectului. Avem persoane care participa de 12 ani si le multumim. Avem persoane care au licitat sume mari in fiecare an si le multumim. Am fost premiate la GALA „OAMENI PENTRU OAMENI” pentru implicarea in problemele sociale ale comunitatii. Stiti cite am rezolvat cu ajutorul BALULUI SPERANTEI si al generosilor participanti? Multe! Am sa va spun citeva: am pus un lift la un camin de batrini, am renovat integral o scoala, am renovat saloanele de la terapie intensiva de la spitalul judetean, am cofinantat constructia primului centru de tratament oncologic privat din Timisoara.
Dar cel mai mare proiect este cel pe care l-am anuntat acum doi ani: constructia unui camin pentru batrinii bolnavi, care nu pot fi tratati si intretinuti in familie. Este un proiect mare, dar in doi ani am reusit sa avem prin bunavoita donatorilor: teren, proiect, plata fundatiei si a acoperisului si dotarea cabinetului medical. Mai trebuie mult pentru a-l construi, dar noi nu abandonam.
Stiu ca este criza, dar nu intrerupem sirul acestei actiuni benefice pentru societate. In acest an balul va avea loc in 5 noiembrie la ora 19, la restaurantul Universitatii Politehnice din Timisoara. Personal, sper sa convingem timisorenii sa-si deschida inimile si sa participe la acest eveniment. Am avut grija sa avem invitati de exceptie care vor realiza o seara agreabila. Voi da citeva exemple: Adriana Trandafir, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Daniel Buzdugan, Adrian Enache, Raul, Cristina Stamate, Stela Popescu, Ovidiu Komorniyk. Toti ne-au ajutat foarte mult, nu numai cu calitatile artistice, dar si cu darul de a-i convinge pe oameni sa liciteze, sa doneze sume importante de bani. Le multumesc tuturor.
Trimitem in fiecare an scrisori marilor companii, cele din top 100, milionarilor din top 500. Din pacate, cred ca intuiti raspunsul: aproape nici unul nu raspunde. Sunt si exceptii, cum ar fi fratii Cristescu, Zoli Kovacs, fam Stancu, Zoppas sau Banca Comerciala. Insa cea mai mare parte a donatorilor sunt persoane altruiste si fara vizibilitate mare in societate. In numele colegelor le multumesc tuturor. Anul acesta am facut la fel: am trimis scrisori oamenilor din top, marilor companii. Pina azi ne-a raspuns o singura companie si ii multumesc domnului Cretu – este vorba de firma Borsec.
Si totusi sper. Sper sa avem 300 de participanti, sa vindem biletele de tombola, sa facem licitatia pe sume bune, avind in vedere obiectele valoroase si sa primim in contul asociatiei donatii si de 10 euro. Vrem sa construim cit mai repede acest camin si sa asiguram asistenta pentru 50 de batrini.
Stiti de ce sper?
Pentru ca 12 ani la rand am reusit sa facem BALUL SPERANTEI !
Pentru ca mai sunt oameni care se gindesc si la cei din jur. Pentru ca nu a pierit total starea de spirit si nici sentimentele umane, chiar daca de-a lungul celor 20 de ani s-a trecut cu tavalugul peste sufletele noastre, ne-au invrajbit, a crescut violenta si nepasarea, au facut guvernantii raul cel mai mare: au inoculat indiferenta si apatie. Noi, femeile de afaceri din aceasta asociatie, vrem sa tinem societatea vie, sa o imblinzim, sa o facem mai omenoasa prin acest gen de actiuni.
De aceea sper!
Cu mult respect pentru toti cititorii si colaboratorii mei,
Maria Grapini