Parlamentul European a dezbătut, joi, Raportul privind Pilonul European al drepturilor sociale, document important pentru cetăţenii statelor comunitare, pentru că reglementează până la urmă viaţa tuturor.

Europarlamentarul Maria Grapini a făcut şi semnat numeroase amendamente, pe marginea acestui raport, pe care l-a catalogat drept esenţial pentru criza socială şi de încredere a Uniunii Europene.

“Pilonul european al drepturilor sociale poate schimba fundamental viața cetăţenilor noștri: viața copiilor, tinerilor, persoanelor în vârstă, persoanelor cu dizabilități, a lucrătorilor. Am susţinut şi am votat acest raport pentru că eu cred că principalul antidot la criza socială şi de încredere este o viață mai bună a oamenilor, indiferent în ce ţară trăiesc. Cred în nevoia urgentă de a da un semnal oamenilor că ne pasă de viața lor”, a declarat Grapini.

În egală măsură, europarlamentarul român consideră că promovarea activităților si măsurilor economice trebuie sa țină cont de un scop primordial: acela de a servi oamenilor.

“Este nevoie de creșterea responsabilității autorităților locale, naționale, a întreprinderilor privind drepturile sociale. Rezolvând problemele sociale, obținem pe lângă o viață mai bună, un triplu efect: atașament faţă de locul de muncă, creșterea productivității şi atașamentul faţă de UE. Europa va fi socială sau nu va fi deloc!”, a mai spus, public, Maria Grapini.

În finalul intervenţiei parlamentare, Grapini s-a arătat mulţumită pentru faptul că Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, responsabilă de acest pilon social, a clarificat faptul că salariul minim este subsidiaritate, că se respectă condițiile şi autonomia partenerilor sociali, la nivel national, în fiecare ţară parteneră; Comisia poate doar să recomande, a mai spus Grapini.

“În calitate de lider al Umaniștilor, pun preț pe oameni şi cred în nevoia de a îmbunătăți viața lor, prin orice politică publică. Raportul privind Pilonul European al drepturilor sociale reprezintă una dintre aceste politici şi chiar una foarte importantă!”, a conchis europarlamentarul Maria Grapini.