[fusion_text]
Activitatea Parlamentului European este, deja din debutul anului, una intensă şi complexă. Joi, 12 ianuarie, s-a votat un raport extrem de discutat, de peste patru ani: Combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor Uniunii prin intermediul dreptului penal. Acest raport prevede armonizarea dreptului penal în cele 28 de state, obiectiv important pentru o funcţionare unitară a Justiţiei comunitare.
Europarlamentarul Maria Grapini a votat raportul, cu maximă încredere în aplicabilitatea lui. Tot joi, Grapini a participat la dezbaterea priorităţilor preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene de către Malta, în prezenţa a doi miniştri importanți: ministrul pentru Afaceri Interne şi Securitate si ministrul Justiției, Culturii şi Guvernării Locale.
Maria Grapini nu a ratat ocazia să susţină, din nou, public, problema României privind incomoda chestiune a spațiului Schengen, adresând întrebări pertinente şi directe.
„Domnilor miniştri, vă felicit si vă doresc succes. Nu voi repeta problemele ridicate de colegii mei privind migrația, doresc să vă adresez două întrebări din altă perspectivă: aţi vorbit în intervențiile dumneavoastră de Proiectul European si consolidarea UE, ca o prioritate pentru dumneavoastră si aţi vorbit şi despre respectarea tratatelor. Vă întreb, domnilor miniştri, dacă veți face ceva privind cele două Europe: spațiul Schengen şi NON-Schengen. Recent, am văzut un sondaj privind încrederea cetăţenilor în UE şi ţara mea România este pe podium, ocupă locul trei cu un procent de 50%. Pentru menținerea si creșterea încrederii, însă, cetățenii trebuie să simtă ca sunt trataţi egal. România îndeplinește tehnic toate condițiile pentru a intra în spațiul Schengen si este una dintre cele mai sigure ţări, din punct de vedere al terorismului. Veti face ceva să intre si România in spațiul pentru care,iată, reglementăm un nou sistem de intrare-ieșire, unde țările din afara spațiului sunt denumite ţări terțe, deși sunt state cu drepturi depline in UE! A doua întrebare este legată de respectarea Tratatului privind libera circulație a lucrătorilor. Recent Marea Britanie, care este încă membră a UE, a luat hotărârea de a introduce o taxă companiilor care angajează migranți – incluzând aici si cetățenii statelor membre! Cum veți rezolva această problemă?”, a declarat Maria Grapini.
Europarlamentarul român a primit, pe loc, răspunsuri pe care le-a catalogat drept sincere şi optimiste.
“Am fost bucuroasă să aud că se va analiza intrarea României si Bulgariei în spaţiul Schengen! Sper ca autoritățile române să preseze Consiliul pentru rezolvarea acestei probleme care discriminează cetățenii români. Ca nou membru în LIBE, voi dedica mult timp dezbaterilor şi mă voi implica în rapoarte, având în vedere importanţa acestei comisii pentru libertățile civile ale cetatenilor, justiție si afaceri interne”, a mai precizat europarlamentarul.
În final, Maria Grapini şi-a exprimat speranţa că noua formulă politică şi administrativă a României, Guvern plus Parlament, va funcţiona şi va face, în sfârşit, front comun cu europarlamentarii români, din moment ce interesul este unul comun!
[/fusion_text]