Parlamentul European a dezbătut, și săptămâna aceasta, teme de interes imediat și major, cele economice fiind, evident, și cele mai aprinse. Eurodeputații au luat în discuție subiectul produselor cu dublu standard de calitate, care se vând în Europa Centrală și de Est, luările de cuvânt fiind acide și directe.

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a avut, din nou, o prestație pertinentă, România fiind, din nefericire, una dintre țările în care piața este invadată de falsuri, cu buna știință până la urmă și a Europei și a decidenților naționali.

“Este o certitudine: în țările din Est, sunt produse sub acelasi brand, de calități inferioare, ori asta este o înșelăciune! Sunt membră a Comisiei pentru piața internă și de protecția consumatorilor și e de datoria mea să apăr consumatorul, dar aici este mult mai mult decât consumatorul! A vinde un produs care este mult inferior, dar are același brand, este o contrafacere până la urmă! Îi distrugem pe producătorii corecți! Pe de altă parte, consumatorul plătește un preț necuvenit! Nu oprim diversificarea, dar producătorul care vrea să vândă pentru o putere de cumpărare mai mică nu are decât să schimbe denumirea produsului, să pună alt  brand, nu să înșele! Cred că aici trebuie să intervenim cu o legislație unitară, evident europeană și cu autoritățile naționale. Dar, este clar acum că cei din Est sunt coșul de gunoi, cum de altfel s-a mai dovedit!”, a spus Maria Grapini.

Europarlamentarul umanist nu este la prima intervenție pe această tematică fierbinte, nici la ultima, după cum a declarat de nenumărate ori, mai ales că este specialistă în acest domeniu. Maria Grapini a fost, ani de zile, un prosper om de afaceri, producător în domeniul textilelor, domeniu invadat, la rându-i, de cantități impresionante de marfă contrafăcută.