Vineri, 28 octombrie, Europarlamentarul Maria Grapini a participat la Conferința „Fabricat în România”, în calitate de membru al Comisiei pentru Piața Internă, Industrie, IMM-uri și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European dar și pentru a discuta despre experiența acumulată de-a lungul anilor în calitate de industriaș român.

Este binecunoscut faptul că Maria Grapini  a promovat produsele și brandurile românești din domeniul industriei textile, încălțăminte, marochinărie, atât în calitate de producător cât și în calitate de Președinte al Federaţiei Patronala a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei – FEPAIUS:

”M-am luptat atât pe plan intern, cu guvernele din perioada1992 – 2012 pentru politici de promovare  și susținere a produselor românești, cât și pe plan extern, în calitate de reprezentant al patronatului românesc în patronatul european EURATEX. Multumesc organizatorilor pentru ideea de a continua un program pe care eu l-am încercat prin anii 2000. Aveam și un slogan: <Cumpărând un produs românesc, mențineți un loc de muncă!>”

Împărtășind din experiența personală celor peste 200 de participanți la Conferință, europarlamentarul român i-a încurajat spunându-le că: ”merită să aveți creații proprii, branduri românești și nu trebuie să aveți teama de a pune pe etichetă – Fabricat în România. Anul trecut am votat în Parlamentul European obligația de a eticheta toate produsele cu țara de proveniența chiar dacă este un brand din altă țară! Consumatorii trebuie să știe unde s-a fabricat acel produs și compoziția produselor.”

În încheiere, Maria Grapini a mai precizat că este nevoie ca România să asimileze și să respecte legislația europeană, oferind drept exemplu plata la 30 de zile pentru a nu bloca activitatea companiilor mici, în special.

De asemenea, a prezentat participanților proiectul de directivă de acordare a certificatului de produs de origine controlată și produselor NON-agricole, îndeosebi pentru produsele tradiționale.