[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Umanista Maria Grapini nu este la prima acțiune incisivă, pe tema dublei măsuri aplicate țărilor din Europa de Est, în privința comercializării produselor alimentare, luările sale de poziție din Parlamentul European fiind numeroase și pertinente. Problema diferențelor vizibile între aceeași marfă, spre exemplu din Germania și România, a fost sesizată demult de consumatori și amendată public de către Grapini.

Un nou demers în acest sens a fost făcut recent, când europarlamentarul PPU-sl i-a adresat o întrebare comisarului pentru Justiție, Vera Jourova, semnalând practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori. În preambul, Maria Grapini invocă numeroase studii efectuate în Europa, care indică o calitate inferioară a ingredientelor utilizate în produsele ambalate de mărci globale și vândute în țările din Europa de Est.

“Cele mai mari diferențe se regăsesc în produsele vândute de „mărcile proprii” ale supermarketurilor și hipermarketurilor distribuitoare. Acest fapt are implicații directe asupra sănătății consumatorilor est-europeni, poate fi clasificat drept discriminatoriu și duce la o concurență inechitabilă.

Care sunt măsurile pe care Comisia le are în vedere pentru a asigura distribuția produselor de calitate uniformă în UE și evitarea practicilor neloiale pe viitor?”, a scris Grapini.

Comisarul european i-a răspuns europarlamentarului român, precizând că CE ia în serios problema standardelor duble ale calității produselor alimentare și că “în cadrul rețelei de cooperare a autorităților pentru protecția consumatorilor, Comisia a solicitat autorităților din toate statele membre să colecteze și să facă schimb de dovezi privind cazurile presupuse de standarde duble ale calității produselor alimentare”.

Vera Jourova a mai transmis că “au fost efectuate sau sunt în curs de efectuare teste privind cazurile de presupuse de standarde duble ale calității produselor alimentare în patru state membre, în timp ce alte câteva state membre intenționează să efectueze astfel de teste”.

Problema a fost repusă pe agenda europeană, în 20 iunie,  în cadrul Forumului la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente, în conformitate cu concluziile Consiliului European din 9 martie 2017.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *