[fusion_text]

Calamitățile ce au influențat anul agricol 2017 reprezintă un motiv de îngrijorare pentru europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, care continuă să se lupte, în Parlamentul European, pentru apărarea intereselor României.

Preocuparea și îngrijorarea acesteia față de distrugerile pe care înghețurile târzii și zăpezile le-au produs în ceea ce privește culturile fructifere a generat o întrebare pertinentă adresată de incisivul europarlamentar Comisiei Europene.

În context, întrebarea europarlamentarului PPU-sl pe marginea acestei teme extrem de delicate a avut efectul scontat, ceea ce demonstrează că atunci când există implicare și dorință de rezolvare a unor probleme stringente, soluțiile pot fi identificate, cu sprijinul oficialilor Comisei Europene.

”Programul Național de Dezvoltare Rurală al României (PNDR) pentru perioada 2014-2020 poate oferi sprijin pentru compensarea fermierilor pentru pierderile suferite din cauza fenomenelor meteorologice extreme (inclusiv înghețul și zăpada care afectează dezvoltarea normală a plantelor) în cadrul măsurii 17 “Gestionarea riscurilor” (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane de euro cheltuieli publice). Informații detaliate privind această măsură sunt disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În ciuda acestui fapt, autoritățile române nu au lansat încă această măsură la nivel național.

Cu toate acestea, același tip de sprijin ar putea fi acordat ca ajutoare de stat, finanțate în întregime din bugetul național al unui stat membru al UE, cu condiția ca ajutoarele să îndeplinească condițiile cuprinse în normele privind ajutoarele de stat sau în cadrul unei scheme de minimis care să fie în conformitate cu dispozițiile din Regulamentul UE nr. 1408/2013 al Comisiei.

 În plus, România poate decide și să modifice PNDR pentru a include o nouă măsură, prevăzută de articolul 18 din Regulamentul UE nr.1305/2013, care oferă sprijin pentru refacerea potențialului de producție agricolă afectat de dezastre naturale și de evenimente catastrofale precum și instituirea unor măsuri de prevenire corespunzătoare. Această măsură ar putea fi introdusă în PNDR cu efect retroactiv. De asemenea, la nivel național, ar putea fi disponibile sisteme de asigurare pentru riscul de îngheț (produse comerciale sau finanțate public în cadrul diverselor scheme de ajutoare de stat).

Mai mult, fondul de solidaritate poate fi utilizat pentru operațiunile de urgență și de recuperare desfășurate de autoritățile publice, cum ar fi repararea infrastructurii distruse, operațiunile de curățare, costul serviciilor de salvare, cazarea temporară și protejarea patrimoniului cultural. În schimb, daunele private, inclusiv cele din agricultură, nu pot fi compensate prin această schemă”, se arată în răspunsul Comisiei Europene la solicitarea Mariei Grapini.

”În baza Politicii Agricole Comune în Piața UE consider că situațiile neprevăzute cum sunt calamitățile naturale trebuie susținute prin ajutoare agricole acordate celor care lucrează în agricultura – pomicultură!”, a precizat, la rândul său, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *