Europarlamentarul conservator Maria Grapini a acceptat propunerea de a deveni raportor european al Platformei create de CE cu scopul de a preveni și descuraja  munca nedeclarată.

 
„Ma simt onorata sa fiu raportor al acestei platforme europene care lupta pentru drepturile angajatilor”, a declarat Maria Grapini, care a adaugat ca aceasta este in acord cu politicile initiate de domnia sa in perioada in care a fost ministru al IMM=urilor.” 
„ Trebuie sa eliminam si sa  descurajam munca nedeclarata pentru o dezvoltare sanatoasa a economiei, pentru siguranta lucratorilor, pentru asigurarea resurselor bugetare necesare pentru investitii, dar si pentru eliminarea concurentei neloiale intre firme”, a precizat europarlamentarul PC.
 
Comisia Europeană a propus in mandatul trecut crearea unei platforme europene care să ajute la îmbunătățirea cooperării la nivelul UE, cu scopul de a preveni și de a descuraja munca nedeclarată. Platforma reuneste diferite  organisme naționale de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, fenomen care deteriorează grav condițiile de muncă, concurența loială și bugetele publice.
 
Munca nedeclarată este definită ca orice activitate remunerată, care este legală în ceea ce privește natura ei, dar nu este declarată autorităților publice, luând în calcul diferențele dintre sistemele de reglementare din statele membre.