Europarlamentarul PC Maria Grapini cere Comisiei Europene sa explice de ce a decis ca Romania sa fie inclusa, alaturi de alte 15 state, in procesul de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic.
Intr-un discurs tinut in plenul Parlamentului European, europarlamentarul PC a aparat imaginea Romaniei, considerand nejusticata aceasta decizie.
“Demersul Comisiei afecteaza imaginea tarii si scade credibilitatea in fata investitorilor. De aceea, solicit Comisiei, fie sa prezinte argumente concrete care au dus la includerea Romaniei in PDM, fie sa isi  reconsidere decizia luata fata de Romania!”, a declarat Maria Grapini.
“Romania este in cel de al 4-lea an de crestere economica, are stabilitate pe curs, are unul dintre cele mai mici deficite, are crestere la export, nu are falimente bancare si exista reforme institutionale in derulare“, a mai spus europarlamentarul roman in fata colegilor europeni.
“Putem oare sa tragem concluzia ca decizia guvernului de a nu mai prelungi acordul cu FMI poate fi cauza includerii pe lista de monitorizare?”, a conchis doamna Grapini.
In data de 25 februarie, Comisia a anuntat includerea Romaniei in procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic ( PDM).
“Argumentele Comisiei sunt foarte vagi (capacitate redusa la export pe termen mediu si vulnerabilitati ale sectorului bancar)”, considera europarlamentarul Maria Grapini.
Aplicarea procedurii de monitorizare implica, potrivit legislatiei europene, depasirea unor praguri critice in ceea ce priveste: balanta contului curent, variatia efectiva a cursului de schimb, pozitia financiara externa, variatia cotei de piata a transporturilor, datoria consolidata a sectorului public si privat, rata somajului, variatia pasivelor sectorului financiar.
“Niciunul din acesti   indicatori nu a ajuns la pragul critic, astfel incat sa fie nevoie ca Romania sa fie inclusa in procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic”, a precizat in plenul PE Maria Grapini.