[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat, vineri, 9 iunie, la Timișoara, un maraton de evenimente referitoare, pe de o parte, la drumul Uniunii Europene post Brexit, respectiv la oportunitățile Timișoarei ca viitoare capitală culturală europeană . Ziua a fost împărțită în două, prima parte desfășurându-se la Universitatea de Vest, iar a doua, într-un spațiu neconvențional și-anume Sala 2 a Teatrului Național Timișoara.
Participarea a fost una de excepție și a fost dată nu doar de pozițiile profesionale ale invitaților, cât prin prestația de înaltă clasă. Europarlamentarii Maria Grapini, Victor Negrescu și Iuliu Winkler i-au captat, categoric, pe invitații primei părți a evenimentului, când, de dimineață, într-un amfiteatru plin, au purtat ore de discuții, au răspuns la întrebări și au comentat ultimele știri sosite din Marea Britanie. De altfel, tema propusă a fost : “Uniunea Europeană, de la 28 la 27 de state membre. Provocări și oportunități” și s-a potrivit perfect scrutinului tocmai încheiat în Albion. Întâlnirea a fost moderată de lect. dr. Corina Turșie, prodecan al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Știinţe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest Timișoara.
Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini s-a declarat, din start, pro-european, cu agendă clară pro-România!
“La începutul lunii aprilie, PE a adoptat o rezoluție ce se referă la drepturile cetățenilor, la libertate și mobilitate, după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Mă interesează drepturile românilor în primul rând, e firesc, nu vreau să le fie îngrădite drepturile și libertățile! Trebuie să negociem inteligent și ferm! În egală măsură, sunt foarte importante acordurile comerciale, pașii, perspectivele, finalitatea. Sunt multe de lămurit: armonizarea standardelor de produs, litigiile între Marea Britanie și UE. Important este să facem politici economice bune pentru statele membre. În privința României, consider că trebuie să fim tratați echitabil, iar acum asta nu se întâmplă: nu suntem în spațiul Schengen și stăm încă sub MCV. Evaziunea şi criminalitatea sunt transfrontaliere iar probleme în Justiție există in toate țările, aşa cum a indicat, recent, o colegă din Germania!”, a declarat Maria Grapini.
Europarlamentarul umanist a mai spus că România are nevoie de piața britanică, în condițiile în care exportăm acolo mai mult decât importăm și a insistat pe ideea creării de programe de promovare a produselor respectiv de încurajare a IMM-urilor, pentru o gestionare a schimburilor cu de acum o țară terță, adică ceea ce va deveni Marea Britanie pentru UE.
Grapini și-a exprimat, în final, convingerea că vom scăpa de instrumentul politic grosolan, cum a caracterizat MCV-ul și că „la jumătatea anului viitor, trebuie să fim eliberați de cele două pietre de moară: MCV și Schengen!”.
Maria Grapini a insistat, la Timișoara, pe ideea unei mai bune informări și cunoașteri a noțiunilor ce țin de PE sau UE, pentru că se ratează șanse uriașe pentru România și e absurd. Acest lucru s-a desprins, cert, din a doua parte a evenimentului, moderată de dr. Corina Răceanu, director Programe al Institutului Intercultural Timișoara, la care, alături de cei trei europarlamentari, au fost prezenți principalii actori locali, angrenați în proiectul Timișoara, capitală culturală europeană, dar și invitați din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. S-a vorbit mult despre tarele birocratice românești și despre lacunele în transmiterea informațiilor importante, despre absența priorităților în agenda publică, despre lipsa coeziunii și a spiritului de echipă, despre cum pot fi toate acestea depășite.
“Avem nevoie de unitate! Trebuie să lăsăm orgoliile și să muncim cu toții, împreună, indiferent de culori politice sau opțiuni, trebuie să scriem proiecte și să luăm banii! Folosiți-ne și pe noi, suntem europarlamentarii voștri! Trebuie să învățăm să ne promovăm, să comunicăm, să ne ajutăm! Nimeni nu ne poate iubi mai mult decât ne iubim noi!”, a declarant, în finalul maratonului de la Timișoara, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.
Evenimentele desfășurate de Biroul de Informare al Parlamentului European vor continua și în alte orașe ale României.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]