În 6 decembrie, European Forum For Manufacturing organizează, la Bruxelles, în Parlamentul European, o dezbatere importantă, cu participare pe măsură, pe tema efectelor pe care le generează şi le va genera, în anii ce vin, ieşirea Marii Britanii din UE.

La acest eveniment vor participa europarlamentari, experţi, economişti, manageri şi reprezentanţi din peste 75 de companii din toată Europa.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, este invitat să vorbească pe tema  „European Manufacturing – Impact of BREXIT”, demers onorant pentru noi, ca ţară, iar pentru Grapini, ca om reprezentativ al domeniului, după o carieră de succes în industria prelucrătoare românească.

“Le mulţumesc organizatorilor, mă flatează invitaţia! Am lucrat în acest domeniu și ştiu cât este de complicat. Este important ca UE și autoritățile naționale să conceapă cel mai bun cadru de reglementare, astfel încât industria manufacturieră să se poată dezvolta şi să fie asigurate o competiţie loială și posibilități de inovare în acest domeniu. Ca membru în comisia IMCO, mă interesează lucrurile reale din toate domeniile economiei şi toate reglementările care produc efecte concrete asupra locurilor de muncă, în spectrul IMM-urilor. Este important ca noi, cei aleși, să ascultăm cetăţenii, companiile, asociațiile profesionale, pentru a putea reglementa bine, împreună cu Comisia Europeană. Evident că există subsidiaritate, responsabilităţi la nivel naţional sau European”, a declarat umanista.

Maria Grapini va pleda, la evenimentul organizat chiar de Sfântul Nicolae, în PE, pentru transparenţă, comunicare, studii de impact, analiză complex, în condiţiile în care este evident că Brexit va aduce efecte  asupra pieţei interne, dar şi asupra celei britanice.

“Schimburile comerciale se vor realiza în alte condiții, în baza unui acord comercial ce se va încheia. Personal, cred că vor fi efecte și asupra mobilității persoanelor între statele membre şi Marea Britanie. Transportul va fi afectat de costuri suplimentare dacă Marea Britanie nu va rămâne în Uniunea Vamală. Este foarte importantă negocierea care are loc în prezent şi am încredere în negociatorul desemnat de UE!”, le va transmite, mâine, participanţilor, de la tribuna oficială a evenimentului, românca Maria Grapini.

În egală măsură, organizatorii vor atinge, la evenimentul din 6 decembrie, şi teme legate de migraţie şi dreptul la muncă al cetăţenilor nebritanici.

În Marea Britanie, se află în prezent circa 3,6 milioane de cetăţeni din celelalte 27 de state membre UE, inclusiv România. Conform Oficiului Naţional de Statistică de la Londra, în 2015, cei mai numeroşi ce­tăţeni europeni în Marea Britanie erau polonezii (915.000), irlandezii (362.000) şi românii (232.000). E foarte probabil ca, între timp, numă­rul românilor să fi depăşit 250.000.

Evenimentul din Bruxelles va fi deschis de către Sir Jonathan Faull, fost oficial britanic al Comisiei Europene, care va vorbi despre momentul Brexit în context european