Simbolul românismului, legătura nevăzută între „aici” și „acolo”, cel mai elegant element de vestimentație din lume, ia noastră de suflet, a fost pe podium, sâmbătă, 24 iunie, chiar de ziua ei, la inițiativa umanistei Maria Grapini!

Într-o acțiune de mare sensibilitate, la care au participat sute de invitați, îmbrăcați ca odinioară, cu ia bănățenească, moldovenească, ardelenească sau maramureșeană, Maria Grapini a fost amfitrion al frumosului. Sala Viena a Hotelului Timișoara a fost umplută până la refuz de femei și bărbați, maturi și copii, sosiți din toată zona, de istorici, profesori și iubitori de tradiții, de artiști și scriitori, dornici să participe la regalul românesc de la Timișoara, după cum a fost caracterizat de către unul dintre oaspeți.

S-au spus cuvinte extraordinare, s-a prezentat o istorie amănunțită a iei, s-a recitat și cântat, s-a rezonat românește! Europarlamentarul PPU-sl i-a avut alături pe istoricul Ioan Hațegan, profesorii Viorica Bălteanu, Lucreția Ianculescu și Rodica Pop, președinta AFAR, prof. dr. Angela Podariu, acțiunea fiind organizată în parteneriat cu AFAR. De Ziua Iei, în ie, evident, a fost și decanul de vârstă, Gheorghe Jicărean care, la cei 90 de ani ai săi, a recitat poezii creație proprie care au ridicat sala în picioare.

“E ziua bucuriei, ziua veseliei, ziua frumosului! Apreciez că ați venit în ii și în costume, unele vechi de 100 de ani, la această sărbătoare a României, la Timișoara! Am 25 de costume vechi, acasă, din respect pentru țara mea! Vă spun un mic secret: încercați să îmbrăcați o ie, atunci când sunteți supărați sau triști…este energia de care am nevoie, atunci când nu mai am energie! Port, frecvent, ii, în Parlamentul European, iar colegii mei, europarlamentari, se uită cu admirație și drag! E o onoare și o mândrie să reprezint România și tot ce are ea mai frumos! La mulți ani, de Ziua Iei!”, a declarant, în debutul întâlnirii de suflet, Maria Grapini.

Ca o surpriză pentru participanți, europarlamentarul umanist a organizat, pe loc, un concurs al celor mai frumoase ii și costume populare, la care s-au înscris zeci de candidate. Podiumul n-a mai avut nicio importanță, căci Maria Grapini le-a oferit tuturor concurentelor o…vizită la Parlamentul European! Cu lacrimi în ochi, unele dintre ele au realizat târziu ce li se întâmplă.

Evenimentul iei românești a continuat cu o plimbare prin centrul Timișoarei, destinația finală fiind Parcul Rozelor, unde Maria Grapini a continuat șirul surprizelor. Timișorenii aflați la terase au admirat alaiul tradițional și l-au aplaudat. Tricolorul a fost la loc de cinste, fiind purtat de două tinere copile, îmbrăcate în port. Imaginea a fost una emoționantă, fiind remarcată de trecători.

În Parcul Rozelor, pe toți îi aștepta maestrul Ștefan Popa Popa’s, spre bucuria imensă a celor care-i cunosc valoarea și îi apreciază geniul! S-a stat la coadă pentru portrete-caricaturi cu cea mai mare răbdare posibilă: opera maestrului merită!

A fost presă, au fost televiziuni și radiouri, a fost un bun și fericit prilej de socializare, în zi de sărbătoare.

“Mă bucur că am putut oferi o asemenea zi timișorenilor și nu numai, le mulțumesc din suflet celor care au venit, azi, în număr așa de mare, colegelor din AFAR, doamnelor și domnilor din Asociația Seniorilor, umaniștilor de peste tot! Mulțumirea lor e fericirea mea!”, a conchis Maria Grapini.