[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Sâmbătă, 17 martie, în foaierul Filarmonicii Banatul din Timișoara, sub umbrela Asociației Culturale de Amiciție Italo-Română, s-a vorbit despre latinitate, cultură, istorie și prietenie autentică.

Evenimentul, prilejuit de sărbătoarea celor 30 de ani de când ființează asociația, dar și de lansarea unui volum impresionant despre istoria poporului român – De la Traian la Cortina de Fier – a avut-o drept oaspete de onoare pe umanista Maria Grapini. Europarlamentarul PPU-sl s-a aflat în Timișoara preț de doar câteva ore și a decis să le fie alături autorilor acestei cărți-document, Elena Pantazescu și Ervino Curtis, soț-soție, ea-româncă, el-italian!  Maria Grapini a răspuns invitației profesorului universitar Viorica Bălteanu, moderator al evenimentului, specialist în cultura italiană.

Asistența și autorii au fost încântați de prezența europarlamentarului român și i-au mulțumit la scenă deschisă. S-a prezentat cartea, s-a vorbit de o româncă emblematică, în mod ironic prea puțin cunoscută la noi – Dora d’Istria, în fapt prinţesa Elena Ghica, una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale secolului al XIX-lea, prima feministă din istoria României. Pictoriţă, scriitoare, muzician talentat, Dora d’Istria fost prima femeie româncă alpinist – a fost un eveniment plin de cultură și căldură. S-a cântat la pian și chitară, pentru o autentică atmosferă latină!

Maria Grapini a fost invitată să ia cuvântul și le-a făcut o surpriză neașteptată organizatorilor, chemându-i la Bruxelles, să-și lanseze cărțile, în context european, în inima Bătrânului Continent, într-un an cu simbolistică extraordinară pentru România.

“Felicitări pentru acțiunea culturală româno-italiană de la Timișoara, astfel de evenimente sunt o hrană pentru suflet! Am prieteni italieni, în PE, colaborez foarte bine cu ei, m-am regăsit și în prezentarea dumneavoastră pentru că familia Grapini are legătură cu Italia, numele meu are origini italiene! Cea mai frumoasă punte între națiuni se face prin literatură, istorie, cultură și tradiții, iar noi avem atâtea în comun! În Anul Centenarului, organizez acțiuni permanente, la Bruxelles, pentru că vreau să se vadă ce țară avem, ce oameni, ce valori! Pledez pentru o imagine corectă a României, pentru o promovare corectă a noastră! Sunteți invitații mei, la Bruxelles!”, a spus, la Timișoara, Maria Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *