Pornind de la realitatea că aeroporturile sunt portaluri de transport transnaționale pentru populația mondială, puncte cheie ce trebuie să funcționeze perfect, fixând în timp momentul chiar de Săptămâna Mobilității Europene, românca Maria Grapini și Conferința Regiunilor Aeroportuare au organizat, marți, 25 septembrie, în Parlamentul European, un eveniment important, numit „Accesul în aeroport: cheia mobilității verzi”. Conferința este parte a proiectului INTERREG Europa Centrală LAirA (Accesibilitatea în zonele aeroporturilor), proiect ce abordează integrarea multimodală, inteligentă și cu emisii reduse de carbon în aeroporturi respectiv sisteme de mobilitate în zonele urbane. Proiectul se concentrează, în special, pe consolidarea capacităților locale și regionale, pentru planificarea și implementarea în comun a soluțiilor de mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon, toate într-o abordare transnațională și globală.

Întâlnirea la care umanista Maria Grapini a fost, din nou, gazdă a reunit principalii factori interesați din comunitatea de cercetare europeană, reprezentanți europeni cu decizie în domeniu, autorități locale și regionale, delegați ai aeroporturilor și furnizori de infrastructură, pasageri. A fost, cert, un prilej unic de schimb de bune practici – după cum au declarat invitații româncei – și o modalitate publică și oficială de a milita pentru energie verde, mobilitate, reducerea emisiilor poluante.

Evenimentul a atras atenția factorilor de decizie politică, deoarece le-a cerut să acorde prioritate mobilității cu emisii reduse de carbon pe agenda europeană. De asemenea, reuniunea a oferit părților interesate posibilitatea de a-și exprima opinia în planificarea mobilității.

Îmbunătățirea accesului la suprafață al aeroporturilor reprezintă un aspect crucial pentru gestionarea creșterii traficului aerian așteptat, care va exercita o mare presiune asupra aeroporturilor europene și a rețelei de transport care leagă aeroporturile de centrele orașelor și de zonele îndepărtate.

Consorțiul proiectului LAirA se străduiește să îmbunătățească accesul la aeroport, să îl facă durabil, să încurajeze trecerea la moduri de transport cu emisii reduse.

“Trecerea globală către economia circulară, cu emisii scăzute de carbon, reprezintă aspectul cheie care asigură competitivitatea Europei! O inițiativă unică, precum proiectul LAirA, are potențialul de a încuraja un transport inteligent, eficient din punct de vedere ecologic, care să integreze aeroporturile cu zonele urbane pe care le deservesc. Informațiile aduse prin acest proiect pot fi transferate dincolo de parteneriatul LAirA, astfel încât toate autoritățile și aeroporturile publice europene să-și îmbunătățească capacitățile pentru a planifica mai bine legăturile de aeroport eficiente energetic”, a declarat gazda evenimentului din PE, europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

Proiectul LAirA stimulează o schimbare modală către călătorii active (ciclism și mers pe jos), legăturile aerian-feroviar, transportul public și/sau mobilitatea comună, în scopul reducerii poluării și a utilizării energiei.

“Am fost bucuroasă că au răspuns invitației mele si au participat la evenimentul de astăzi reprezentanți ai Aeroporturilor din Timișoara și Iași! Sper ca si în România să avem o îmbunătățire în domeniul acesibilității în aeroporturi, concomitent cu creșterea protecției mediului.”, a conchis umanista Maria Grapini.