Informare privind activitatea desfasurata de doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, in perioada 04-08.02.2013:

1. A participat la intalnirile finale ale grupului de lucru pentru elaborarea studiului de impact privind introducerea unei noi modalitati de impozitare. Tema de discutie a Grupului de lucru a fost, si in aceasta saptamana, realizarea proiectului pilot pentru largirea bazei de impozitare a firmelor din domeniul serviciilor. Ca urmare a celor doua sesiuni de discutii, s-a stabilit ca la intalnirea cu reprezentantii Ministerului de Finante sa fie prezente si organizatiile participante la Grupul de lucru. De asemenea s-a convenit demararea studiului de impact si a notei de fundamentare, care va fi elaborata impreuna cu CECCAR si INCDT, urmand ca rezultatul sa fie comunicat participantilor. Daca in urma acestei comunicari, reprezentantii Grupului de lucru nu solicita sa se faca alte modificari, Ministru Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism va solicita o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor.
2. S-a intalnit cu Insarcinatul cu Afaceri ad-interim al SUA la Bucuresti, dl Duane Butcher. In cadrul discutiilor, Ministrul Maria Grapini a subliniat, pe de o parte atentia si seriozitatea cu care Guvernul Romaniei trateaza relatia speciala cu SUA, Parteneriatul Strategic si pe de alta parte importanta amplificarii relatiilor economice dintre cele doua tari si atragerea a cat mai multe investitii americane in Romania. Excelenta sa, Duane Butcher si-a manifestat interesul de a aduce componenta economica la un nivel comparabil, corespunzator potentialului si intereselor comune ale celor doua economii.
Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a prezentat interesul partii romane pentru consolidarea unui mediu de afaceri romanesc bazat pe o legislatie previzibila, clara si transparenta, care sa atraga in mai mare masura investitiile straine, un sistem de taxare clar, echitabil si echilibrat, folosirea experientei americane in domeniul sprijinirii IMM-urilor si simplificarii cadrului si procedurilor legate de functionarea acestora. In cadrul intalnirii s-a discutat despre rolul principal pe care Romania il va juca in 2013, prin detinerea presedintiei Organizatiei Internationale a Turismului si folosirea acestei oportunitati pentru a promova destinatiile de interes pentru turismul balnear, istoric, cultural, ecologic si unele destinatii unice, precum Rezervatia Naturala a Biosferei-Delta Dunarii.
Pe parcursul discutiilor au mai fost abordate teme legate de promovarea antreprenoriatului feminin, de programele de pregatire pentru micii intreprinzatori, calendarul introducerii noului sistem de taxare pentru anumite categorii de servicii in Romania, folosirea expertizei americane in domeniul educatiei si dezvoltarii abilitatilor elevilor, a celei privind legislatia si sprijinirea activitatii IMMurilor.
3. A participat alaturi de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu si specialisti din cadrul Institutului National de Balneologie la o sedinta de lucru in cadrul Ministerului Sanatatii. Cei prezenti au hotarat ca este necesara conceperea de proiecte de modificare a legislatiei existente care sa permita protejarea rezervelor naturale termale si dezvoltarea turismului balnear si medical.
4. S-a intalnit cu fostul Presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, in calitatea sa de Presedinte al Fundatiei Romane pentru Democratie. In cadrul discutiilor, domnul Emil Constantinescu i-a prezentat Ministrului Maria Grapini proiectul Jilava Fortul 13, Memorialul Totalitarismului: Represiune si Rezistenta. Proiectul are la baza realizarea unui memorial al represiunii si al luptei contra totalitarismului, avand drept nucleu cladirile dezafectate ale vechiului penitenciar Jilava. Ministrul Maria Grapini l-a informat pe domnul Emil Constantinescu ca proiectul prezentat vine in intampinarea initiative domniei sale prezentata si Primarului General al Capitalei, domnul Sorin Oprescu, privind conceperea unui proiect de promovare turistica a Centurii de fortificatii a Municipiului Bucuresti, realizata de regele Carol I, din care face parte si vechiul penitenciar Jilava.
De asemenea, fostul Presedinte al Romaniei i-a prezentat Ministrului Maria Grapini proiectul cu privire la organizarea, in luna mai, la Bucuresti, a Conferintei Internationale cu tema: ”Levantul, leaganul diplomatiei culturale: redescoperirea Mediteranei”. Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism si-a exprimat interesul ca Ministerul sa coparticipe la acest eveniment.
5. A participat la cea de-a doua editie a Conferintei „Romanian Business Leaders Summit”. In cadrul discursului sau, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a prezentat liderilor companiilor româneşti şi multinaţionale, antreprenorilor români prezenti, consultanţilor, membrilor societăţii civile, precum şi ai unor organizaţii reprezentative viziunea sa legata de cooperarea administratiei cu mediul privat. In acelasi context a incheiat un acord de parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leaders pe proiecte vizand etica in afaceri, educatie si antreprenoriat.
6. A participat la lucrarile din Plenul Parlamentului la sesiunile privind adoptarea Legii Bugetului de Stat pe 2013.
7. S-a intalnit cu oamenii de afaceri din judetul Timis. Aceasta întâlnire face parte dintr-o serie de întruniri pe care Ministrul Maria Grapini le are cu reprezentanţii mediului de afaceri local. Cu acest prilej, au fost aduse in discutie teme de interes general pentru mediul de afaceri: politica fiscala, taxarea şi impozitarea afacerilor, procedura insolvenţei sau debirocratizarea.
8. S-a intalnit cu reprezentantii romanilor din comuna Vârset, Serbia. Alaturi de Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism s-a aflat Excelenta sa, Daniel Banu, Ambasadorul Romaniei la Belgrad si Patricia Radut, Consilierul Economic al Ambasadei Romaniei in Republica Serbia. In cadrul intalnirii cu reprezentantii Asociatiei romanesti Victoria au avut loc discutii si prezentari de proiecte care vizeaza comunitatea romaneasca. Printre proiectele prezentate a fost si cel cu privire la infiintarea unei case romanesti la Costei, care sa se constituie intr-un centru de promovare a culturii si traditiilor romanesti in Voevodina. In cadrul acestui centru urmand sa se desfasoare activitati, cercuri traditionale, expozitii si cursuri. Intalnirile au continuat la Primaria Varset unde Ministrul Maria Grapini s-a intalnit cu Primarul Comunei, cu Presedintele Consiliului Comunei Varset, cu sefii departamentelor de Turism, Minoritati, Agricultura si Intreprinderi Mici si Mijlocii, precum si cu reprezentanti ai mediului de afaceri local, acestia i-au cerut sprijin doamnei Ministru Maria Grapini pentru refacerea liniei de cale ferata cu scop turistic Anina-Oravita-Varset, linie de cale ferata istorica si turistica. De asemenea, s-a discutat despre consolidarea relatiilor comerciale intre Romania si Serbia, astfel cei dintai si-au aratat disponibiltatea sa puna la dispozitia oamenilor de afaceri romani un parc industrial unde sa poata sa-si dezvolte afacerile si in aceasta zona. Primarul comunei Varset i-a mai prezentat Ministrul Maria Grapini proiectul privind organizarea unui Targ de investitii la Varset, targ la care sa participle investitori romani. Astfel prin aceasta initiativa se va facilita schimbul de experienta si dezvoltarea relatiilor de afaceri intre cele doua parti. De asemenea, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a vizitat Liceu Bilingv sarboroman din Varset.

Biroul de presă al Ministerului Economiei