Informare privind activitatea desfășurată de doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, în perioada 18-22.03.2013:

1. S-a intalnit cu Excelenta Sa, domnul Philippe Beke, ambasadorul Belgiei in Romania. Ministrul Maria Grapini a afirmat ca relatiile economice dintre Romania si Regatul Belgiei sunt dinamice si ca acestea trebuie sa continue, cu focus pe dezvoltarea relatiilor dintre IMM-urile ambelor state. In cadrul intalnirii, au fost aduse in discutie si unele probleme sensibile, ambasadorul Belgiei exprimandu-si preocuparea in legatura cu cadrul legislatiav din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei si a adaugat ca acesta este unul din motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in tara noastra. Ministrul Maria Grapini l-a asigurat pe ambasadorul Belgiei la Bucuresti ca a luat deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata in acest an.
O alta problema adusa in discutie a fost cea a deblocarii fondurilor POS CCE. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism l-a asigurat pe Excelenta Sa, domnul ambasador Philippe Beke ca atributiile POS CCE au fost preluate de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, care vor functiona in 8 regiuni ale tarii, si ca acesta este un prim demers care va atrage dupa sine deblocarea acestor fonduri. Ambasadorul Belgiei a apreciat demersurile facute de catre ministrul Maria Grapini si a adaugat ca ii va informa pe investitorii belgieni din Romania cu privire la aceste schimbari. La finalul intalnirii, diplomatul belgian a mai adaugat ca aceste actiuni vor imbunatati relatiile economice romano-belgiene.
2. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism , doamna Maria Grapini a vizitat municipiul Mangalia pentru a vedea care este stadiul lucrărilor de pregătire a sezonului estival, desfăşurate în staţiuni. Cu această ocazie, Ministrul Maria Grapini a avut o întrevedere cu reprezentanţii administraţiei locale şi operatori din turism. În cadrul discuţiilor, au fost abordate mai multe teme de interes pentru sudul litoralului, respectiv deblocarea proiectelor de infrastructură, reamenajarea şi modernizarea falezelor, atragerea de sprijin guvernamental pentru proiecte de promovare a zonei, valorificarea turistică a lacurilor din Mangalia şi staţiuni, precum şi rezolvarea, prin lege, a situaţiei unităţilor hoteliere abandonate, din staţiuni. Pe durata inspecţiei în staţiuni, ministrul Maria Grapini a criticat aspectul clădirilor abandonate şi a dat asigurări că va ridica această problemă la nivelul Guvenului pentru găsirea unor soluţii de repunere a respectivelor locaţii în circuitul turistic.
3. La invitatia Consiliului Director al Clusterului Cluj IT, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a participat la o sedinta de lucru in care, printre subiectele principale aduse in discutie s-au numarat: gasirea de modalitati prin care ministerul sa ofere sprijin in derularea activitatilor care au loc in cadrul clusterului, precum si identificarea de programe si masuri promovate de catre ministrul Maria Grapini, de care sa beneficieze si IMM-urile ce fac parte din Clusterul Cluj IT.
4. Ministrul Maria Grapini a participat la evenimentul „Raport asupra antreprenorului român“ organizat la Cluj-Napoca de Ziarul Financiar împreună cu PricewaterhouseCoopers. In cadrul evenimentului, doamna Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a vorbit în faţa antreprenorilor din Cluj despre importanţa afacerilor de familie în relansarea economiei locale. In cadrul conferintei si-a facut cunoscuta intentia de a face toate demersurile ca instituţiile statului să susţină capitalul autohton fără a se face însă o discriminare faţă de companiile străine.
5. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, doamna Maria Grapini, a efectuat o vizita la salina Turda, cel mai important obiectivul turistic din municipiu. Ministrul Maria Grapini a fost impresionată de ceea ce a văzut la Turda. Ministrul Maria Grapini s-a interesat şi de situaţia economică a societăţii care administrează Salina Turda si a fost placut surprinsa de cifrele raportate de catre managementul acesteia. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism i-a asigurat pe cei prezenti ca Salina Turda va fi inclusă în pachetele turistice cu care România se va prezenta la diverse expoziţii.
6. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a vizitat Targul de turism, Touristica, cel mai mare targ de profil din Transilvania ce se desfasoara la Polus Center din Cluj. In cadrul vizitei sale in cadrul targului, ministrul Maria Grapini s-a intalnit cu reprezentanti ai agentiilor de turism, pensiunilor, hotelurilor, reprezentantelor turistice din zona.
7. Ministrul Maria Grapini s-a intalnit in Campia Turzii cu reprezentanti ai salariatilor firmei Mechel. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a preluat sesizarile salariatilor acestei companii pentru a le discuta cu ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian.

Biroul de presă
al Ministerului Economiei