Informare privind activitatea desfășurată de doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, în perioada 18-24.02.2013:

A participat, în Baia Mare, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din județul Maramureș. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanţi ai autorităţilor locale. Întâlnirea a avut ca scop informarea ministrului Maria Grapini cu privire la problemele specifice zonei, dar și consultarea cu mediul de afaceri local privind măsurile de încurajare a IMM-urilor.
În cadrul întâlnirii au fost discutate și proiecte pentru dezvoltarea turismului, acestea fiind preluate de către ministrul Maria Grapini pentru a le analiza oportunitatea, împreuna cu direcțiile de specialitate din minister.

S-a întâlnit cu domnul Florian Colceag, președintele Institutului Roman pentru Studii și Cercetări Avansate și cu domnul Eugen Pavel, cercetător. Temele de discuție au vizat aspecte referitoare la reindustrializarea României prin energii sustenabile și demararea programului RO SBIR (Small Business Innovation Research).

S-a întâlnit cu reprezentanții Fundației Romanian Business Leaders care au prezentat problemele avute în implementarea proiectelor 1001 Startup-uri si 101 companii de la stres la succes. În acest sens, atât ministrul Maria Grapini, cât și consilierul primului-ministru, domnul Dante Stein, prezent la discuție, au afirmat că doresc sprijinirea și promovarea proiectelor, care au ca obiectiv sprijinirea, consultarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial în România.

S-a întâlnit cu președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Ovidiu Nicolescu. În cadrul întâlnirii, s-au discutat probleme legate de Legea IMM-urilor, Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor românești, de asemenea s-au dezbatut și subiecte precum dezvoltarea incubatoarelor de afaceri și necesitatea implementării de proiecte cu finanțare prin programul POSDRU.
Referitor la legea IMM-urilor, s-au purtat discuții cu privire la stadiul acesteia, iar ministrul Maria Grapini l-a asigurat pe presedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România că toate propunerile transmise de acesta, în numele Consiliului, vor fi preluate, analizate și introduse în noul proiect de lege.
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor, a fost legea 321/2009, care are ca principal obiectiv promovarea și susținerea produselor românești pentru a fi comercializate în marile lanțuri de magazine. Ministrul Maria Grapini a declarat că susține această inițiativă de promovare a produselor românești.
La finalul întâlnirii s-a reiterat necesitatea implementării de proiecte cu finanțare prin programul POSDRU. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism a transmis mediului de afaceri ca face eforturi de deblocare a plăților pentru proiectele aflate deja în derulare, cât și de atragere de noi fonduri prin susținerea de proiecte de mare anvergură.

Biroul de presă
al Ministerului Economiei