[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, n-a făcut nici un moment vreo pauză în demersul propriu – căci colectiv nu se antamează, din nefericire pentru România- de a solicita Comisiei Europene să explice țării noastre și românilor de ce s-a interpus nejustificat în problemele Justiției, fapt unic în Europa, dacă nu în lume, dar cert nedemocratic.
Umanista a presat CE, prin interpelări succesive pe acest subiect, documentate și țintite, cu întreg istoricul pașilor discutabili făcuți de Europa.
“La data de 18 martie 2018, în mass-media din Romania a apărut un document transmis de către Comisia Europeană Guvernului României, având data de 10 octombrie 2012, care cuprinde o listă de cerințe cu privire la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV). Acest document cuprinde 21 de puncte, iar la punctul 20, Comisia Europeană a indicat o listă cu politicieni români care aveau probleme cu Justiția, pentru care s-a cerut urgentarea anchetării.
Considerați că, în această situație concretă, Comisia și-a depășit competențele și, dacă da, atunci care ar fi consecințele asupra acelor persoane care au transmis această solicitare Guvernului României?”, a scris europarlamentarul PPU-sl.
Grapini a mers mai departe, cu o nouă solicitare de răspuns scris, la fel de directă: “S-a anunțat săptămâna trecută în presa românească că există dovezi că reprezentanți ai Comisiei și-au manifestat un interes explicit pentru anumite cazuri din sistemul judiciar din România. Aceștia au solicitat lista completă a cazurilor de corupție, începând din 2007, în care erau cercetați înalți demnitari ai guvernului sau ai Parlamentului României. Acest lucru poate indica un act de intervenție ilicită în sistemul judiciar din România.
De ce a solicitat Comisia această listă? Care este scopul acestei solicitări din partea Comisiei?”, a punctat românca.
După un astfel de asalt informațional, cel care i-a scris Mariei Grapini a fost chiar prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans. A ales, ca de obicei, un ton diplomat, și a încercat din răsputeri să aplaneze tensiunea subiectului. Timmermans explică românilor beneficiile MCV…și necesitatea pașilor pe care Maria Grapini îi consideră, din start, deplasați. Chiar și așa, prin inițiativa umanistei, CE a fost forțată să scrie, negru pe alb, ce a vizat și de ce.
“Înainte de 2013, întârzierile procedurale au fost identificate ca fiind o sursă de îngrijorare, în special riscul ca termenele de prescripție să expire înainte de închiderea cazurilor. Așa se explică de ce Comisia a solicitat informații referitoare la situația actuală și la etapele procedurale încă nefinalizate, informații care, în mod normal, aparțin domeniului public. Comisia nu a intervenit niciodată în tratarea cazurilor individuale.
În raportul din ianuarie 2013, Comisia a fost în măsură să acorde o evaluare pozitivă în ceea ce privește gestionarea cazurilor de corupție la nivel înalt. Deși Comisia primește în continuare o prezentare de ansamblu a activităților sistemului judiciar din România, inclusiv în ceea ce privește tratarea cazurilor de corupție la nivel înalt, în exercițiul de raportare nu se mai consideră esențială punerea accentului pe gestionarea cazurilor”, îi scrie oficialul CE europarlamentarului PPU-sl .
În finalul răspunsului adresat Mariei Grapini, Timmermans dă asigurări că CE este ferm convinsă că independența sistemului judiciar din România, precum și capacitatea sa de a combate corupția în mod eficace sunt esențiale pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]