[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, doamna Maria Grapini s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania. La intalnire au fost prezenti 25 de primari si reprezentanti ai autoritatilor locale reprezentand statiunile turistice din Romania. In cadrul intalnirii, cei prezenti i-au adus la cunostinta Ministrului Maria Grapini cateva dintre propunerile acestora pentru anul 2013 in vederea sustinerii turismului romanesc.

Printre propunerile prezentate Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism se numara:

– Alocarea de sume pentru fiecare localitate cu statut de statiune turistica in vederea acoperirii cheltuielilor de functionare si intretinere pentru zona de statiune (iluminat public, intretinere spatii verzi, cheltuieli de personal de intretinere).

– Finantarea de la bugetul de stat a proiectelor noi privind investitiile in infrastructura in localitatile cu statut de statiuni turistice, care nu au beneficiat inca de astfel de finantari;

– Modificarea Legii nr.85/2003 privind resursele minerale si incasarea directa de catre autoritatile publice locale a unui procent de 50% din redeventa incasata de catre ANRM, fapt ce ar face ca o parte din statiunile turistice sa nu mai solicite sume de la bugetul de stat. Sumele incasate astfel de catre autoritatile publice sa fie folosite cu destinatie speciala in infrastructura de turism;

– Modificarea Legii Finantelor Publice Locale nr.273/2006 si includerea in formula de calcul privind repartizarea bugetului catre autoritatile publice locale si a numarului de turisti care vin in statiune, nu numai a populatiei stabile;

– Crearea la nivel national a unui fond de imprumut pentru administratiile publice locale in vederea asigurarii prefinantarilor pentru proiectele europene.

– Includerea in Codul Fiscal a unei prevederi care sa permita scutirea agentilor economici de la plata impozitului pentru investitii in turism si activitati conexe mai mari de 1.500.000 de Euro.

– Includerea tuturor localitatilor cu statut de statiune turistica in programul de finantare prin care se realizeaza baze sportive, intrucat in momentul de fata bazele sportive se finanteaza doar in localitatile cu statut de comuna;

– Alocarea catre bugetele localitatilor, cu statut de statiune turistica, a unui buget anual de 1.000.000 Euro, pentru urmatorii 4 ani, cu destinatia de refacere si extindere a infrastructurii turistice.

– Finantarea programelor nationale bazine de inot, terenuri multi-functionale,terenuri de fotbal, cu prioritate in statiunile turistice, indiferent de statutul lor administrativ.

– Continuarea atestarii factorilor de cura ai statiunilor turistice si declararea acestora ca statiuni balneare sau balneoclimaterice.

Dupa ce i-au fost prezentate propunerile si solicitarile celor prezenti, Ministrul Maria Grapini si-a declarat disponibilitatea in vederea sprijinirii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania pentru a realiza cat mai multe proiecte din cele propuse.

De asemenea, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism le-a comunicat celor prezenti dorinta sa de a initia un memorandum cu privire la stabilirea zonelor de interes național in turism si rentabilizarea unitaților de cazare nefuncționale. Prin acesta, Ministrul Maria Grapini propune modificarea legislației actuale reglementată, în principal, de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, prin care să se menționeze în mod expres faptul că zonele turistice de interes național se reglementează prin lege specială.

Astfel, domnia sa doreste trasarea unor reglementari clare in ceea ce priveste amenajarea acestor zone turistice de interes national, cu sanctionarea contraventionala a celor care nu le respecta.
Totodata prin reglementarea acestor zone printr-o lege speciala, acestea vor primi o sustinere mai mare din partea autoritatilor centrale in vederea dezvoltarii si valorificarii resurselor existente.
Ministrul Maria Grapini a tinut sa sublinieze faptul ca o zona de interes national nu reprezinta doar un oras sau doar o statiune, ci va cuprinde mai multe orase, statiuni, comune etc.

Biroul de presă
al Ministerului Economiei

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *