Reporter: Se apropie data de 25 mai si este deja o certitudine ca veti fi unul dintre Europarlamentarii romani din PE. Care sunt prioritatile dumneavoastra pentru mandatul de europarlamentar?
Maria Grapini: “Politici europene pentru IMM-uri, pentru locuri de munca” este proiectul meu pentru Parlamentul European. Pentru ca sunt convinsa ca sustinerea si dezvoltarea IMM-urilor din Romania este o solutie viabila pentru crearea de noi locuri de munca si un pas important catre o dezvoltare economica sustenabila. Am preluat portofoliul de Ministru Delegat pentru IMM-uri si Turism dupa o perioada dramatica pentru economia romaneasca, politica guvernarii Basescu – Boc distrugand peste 700.000 de locuri de munca.
Principalul meu obiectiv a fost asadar crearea de noi locuri de munca si am facut acest lucru, punand un mare accent pe dezvoltarea IMM-urilor, avand in vedere ca aproximativ 60 % dintre angajatii romani lucreaza in acest moment in cadrul unui IMM. Am convingerea ca solutia corecta pe termen mediu si lung este consolidarea unei clase de mijloc autentice si putem face asta doar incurajand mediul de afaceri romanesc.
Voi ramane o sustinatoare a antreprenoriatului autohton, imi doresc din ce in ce mai multe firme romanesti competitive care sa aduca mai multe produse romanesti pe pietele europene. Am facut aceste lucruri in calitate de ministru si voi continua sa sprijin mediul de afaceri romanesc si in Parlamentul European.

Reporter: Spuneati in programul dumneavoastra de candidat ca doriti ca Europa sa cunoasca Romania reala. Cum veti reusi sa faceti cest lucru?
Maria Grapini: Sunt convinsa ca europarlamentarii romani din PE trebuie sa fie printre principalii promotori ai imaginii Romaniei. Atat prin promovarea lucrurilor pozitive, care exista cu adevarat in tara, precum si prin reactii puternice la orice declaratie negativa la adresa Romaniei si a cetatenilor sai. Pentru ca si aceste lucruri ne afecteaza foarte mult. Eu stiu sigur ce are de oferit Romania, nu exagerez cu nimic cand spun ca avem o tara realmente frumoasa si cred ca turismul redevine usor, usor un punct forte pentru noi. Am facut eforturi pentru dezvoltarea turismului in calitate de Ministru si voi continua sa fiu un veritabil ambasador al turismului romanesc in Parlamentul European.

Reporter: Ati mentionat declaratiile defaimatoare la adresa romanilor. Ne lovim des de astfel de declaratii, cum credeti ca putem reactiona?
Maria Grapini: Da, am mentionat, pentru ca ma deranjeaza cu adevarat aceste atitudini. Si pentru ca sunt convinsa ca europarlamentarii romani sunt primii care trebuie sa reactioneze. De multe ori sunt declaratii politicianiste, ale unor asa zisi oameni politici care cred ca atitudinile extremiste mai pot genera incredere si voturi. Pentru mine, Europa anului 2014 este un spatiu care respinge cu tarie extremismul si intoleranta si voi reactiona cu putere la orice atac la adresa romanilor.
Cunosc foarte multi romani care traiesc in diaspora si va garantez ca sunt oameni foarte capabili, foarte bine pregatiti, care muncesc cu demnitate si onestitate in diferite tari. Eu regret foarte tare ca multi romani au ales sa plece in cautarea unei vieti mai prospere si imi doresc ca din ce in ce mai multi romani sa se intoarca in tara. Romania si-a revenit in ultimii doi ani, a facut progrese vizibile, are cea mai mare crestere economica din Europa si cred ca aceste lucruri vor contribui la intoarcerea compatriotilor nostri in tara. Avem cu siguranta nevoie de expertiza si experienta lor, avem nevoie de oameni capabili care sa lucreze si sa aduca plus valoare in Romania.

Reporter: In Romania sunt peste 600 de mii de tineri care au implinit 18 ani. Un numar reprezentativ pntru viitorul societatii si economiei noastre. Cum v-ati propus sa ii sustineti pe acestia in PE?
Maria Grapini: Imi propun sa incurajez tinerii de valoare, tinerii de excelenta si vreau sa ajut la formarea lor antreprenoriala in spirit European, prin schimburi de experienta cu tineri din alte tari europene, in cadrul unor actiuni permanente, care sa cuprinda cat mai multi tineri. Este important ca tanara generatie sa fie formata fara complexe de inferioritate in fata tinerilor din alte state europene.

Reporter: Ca fost Ministru Delegat al IMM-urilor in perioada Guvernului Ponta si actual om de afaceri de succes, de ce credeti ca au nevoie Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania pentru a se putea dezvolta asa cum o fac cele din Uniunea Europeana?
Maria Grapini: Pe baza experientei ca om de afaceri, dar si ca ministru, stiu foarte bine ca IMM-urile au nevoie de masuri concrete care sa le permita sa beneficieze de oportunitatile la nivel global, de reducerea birocrației, sa foloseasca un acces mai bun la programele de finanțare, dar, totodata, și de finanțare care sa fie adaptata nevoilor lor. Pe de alta parte, si asta este o propritate a mea ca europarlamentar, IMM-urile au nevoie ca informatia de la Bruxelles sa ajunga cat mai repede la ele si sa fie inteleasa cat mai bine. Imi propun sa ajut la acest lucru. Antreprenoriatul în Europa are nevoie de un impuls puternic pentru a ajuta companiile mici sa contribuie la crearea locurilor de muncă și creștere economică.

Reporter: In perioada in care ati fost Ministru delegat, ati initiat si promovat foarte multe proiecte. Care este proiectul la care nu ati renunta odata cu plecarea dvs la Brussel si la Strasbourg?
Maria Grapini: Nu voi renunta, chiar daca voi fi la Bruxelles, la un alt proiect al meu care in mod sigur poate rezolva o parte a problemelor de finantare pentru IMM-uri: crearea şi capitalizarea corespunzătoare a unei bănci special dedicate IMM-urilor, eventual prin transformarea actualelor Eximbank şi CEC Bank, elaborarea unui cod de negociere, împreună cu Asociaţia Română a Băncilor, între mediul de afaceri IMM şi sectorul bancar, ţinând cont de puterea redusă de negociere a IMM-urilor.