Maria Grapini: „Eu iubesc oamenii si ma intristez când ajung sa ma dezamageasca”!

Ana Magdin: Doamna ministru Maria Grapini, va rog sa ne povestiti cum si cand ati decis ca este important ca dumneavoastra sa intrati in politica si de ce, avand in vedere ca sunteti si o buna femeie de afaceri?

Maria Grapini: Am decis sa intru in politica tarziu daca luam in calcul anul 1990. In anul 2005, decembrie, am intrat in politica, dupa multi ani in care nu vroiam sa aud de politica. Scopul meu era sa construiesc in mod profesionist si etic o afacere pe termen lung, sa activez in societatea civila, reprezentand diverse Organizatii Neguvernamentale.

Din 2003, nemultumita fiind de politicile publice, de calitatea unor politicieni, am inceput sa ma gandesc, daca stand pe margine, neimplicandu-ma in politica, este moral sa critic dar mai ales daca pot spera in schimbarea pe care mi-o doream. Acum, dupa opt ani, cred ca am facut un gest corect asumandu-mi sa intru in politica. Daca privim in mod egoist lucrurile, sigur ca este mai confortabil sa stai deoparte, sa-ti vezi de familia ta, de afacerea sau profesia ta, sa nu te expui criticilor. Dar daca privim mai larg lucrurile si mai profund, putem vedea ca neimplicarea celor care au performat in domeniile lor profesionale si care sunt morali si de buna credinta, lasa loc sa se formeze o majoritate nepotrivita, care nu poate sa aduca schimbarea pe care chiar ei o asteapta.

Ana Magdin: Sunteti una dintre cele mai pregatite si mai elegante doamne din politica romaneasca. Dupa ce criterii considerati ca trebuie sa fie acceptate femeile in politica si cat de importanta este tinuta unei doamne in politica?

Maria Grapini: Pentru o femeie este mai greu in politica decat in afaceri.

In primul rand, sunt greseli de abordare ale unor femei care aleg sa se faca remarcate, sa “forteze” vizibilitatea intr-un timp scurt si acest lucru duce la alegerea mijloacelor gresite de actiune. In al doilea rand, exista inca multe greseli ale liderilor de partid-barbati, care nu propun, nu prefera femei puternice si atunci propun femei care sunt vulnerabile.

Nu in ultimul rand, poate chiar in primul rand, este mai greu pentru o femeie in politica pentru ca aceeasi greseala facuta de o femeie este taxata mai exigent chiar dur de catre opinia publica in comparatie cu aceeasi greseala facuta de un barbat.

Ana Magdin: Care au fost prioritatile dumneavoastra in Ministerul Turismului si ce proiecte importante au fost pentru IMM?

Maria Grapini: Recunosc ca a fost cel mai greu an din viata mea. Am venit pentru prima data intr-un sistem public construit stramb.

Prima mea prioritate a fost sa incerc sa impun un nou management in institutia publica. Am incercat sa conving echipa din minister de nevoia unei munci eficiente.

Apoi am indentificat prioritati legislative pentru IMM-uri si turism, dar am reusit sa initiez si modificarea unor reglementari sau aprobarea unora noi favorabile mediului de afaceri (ex.TVA optional la incasare, reducerea penalitatilor de intarziere, legea IMM-urilor, legea holdingului, tribunale comerciale, tichete de vacanta, garantii de stat la credite pentru capital de lucru, subventii pentru investitii, credite cu dobanda mica -3,5%, impozit specific pentru hotelieri- alte servicii, obligatia notificarii de 30 de zile a firmelor cu datorii la stat si apoi blocarea conturilor, plata fondurilor europene de la buget in termen de 45 de zile etc).

O alta prioritate a fost instituirea unei proceduri de comunicare permanenta cu patronatele pentru a initia impreuna reglementarile necesare imbunatatirii mediului de afaceri.

Pentru turism, prioritatea numarul unu, a fost sa intensificam promovarea imaginii Romaniei in lume.

Ana Magdin: Cum vedeti politica din aceasta perioada si ce considerati ca trebuie facut pentru mai multa liniste in tara noastra?

Maria Grapini: Este o perioada agitata, desi, rezultatele economice din 2013, ar fi trebuit sa aduca liniste si un cadru optim de continuare a programului de guvernare. Stabilitatea macroeconomica si perceptia externa ar trebui sa faca din 2014 un an mai bun.

In politica, exista de multe ori lucruri de neanteles, asa cum este si agitatia de acum. Cred ca Romania are nevoie de stabilitate si de valorificarea resurselor umane si naturale pe care le avem. Este nevoie de implicare in politica a celor care vor sa faca politica pentru oameni, nu pentru ei.

Ana Magdin: Cat de importanta este familia pentru dumneavoastra si care este rolul ei in societate?

Maria Grapini: Din punctul meu de vedere, sensul vieții, este familia si ceea ce faci. Fara suportul familiei, probabil, nu as fi putut sa fac la fel de multe lucruri. Cand apar momente care par a fi fără soluții, gasesti echilibru si liniștea de care ai nevoie in familie. M-am căsătorit in studenție iar  anul acesta, in luna mai, fac 37 de ani de căsnicie. Am un băiat, o nora draga si un nepotel minunat. Nepotul ma face sa retrăiesc tineretea, amintindu-mi de anii când băiatul meu era de vârsta lui.

Ana Magdin: Nu este greu de observat ca sunteti o femeie frumoasa si cum se spune in popor, bine intretinuta!:) Ce metode speciale aveti ca sa aratati atat de bine?

Maria Grapini: Multumesc pentru apreciere! Nu folosesc metode speciale, dar pot sa spun ca pana la 25 de ani nu m-am machiat. Folosesc produse cosmetice naturale si de peste 30 de ani, am adoptat o alimentație mai sanatoasa, nu mănânc nimic prăjit, nu mănânc carne de porc si consum multe fructe si legume.

Ana Magdin: Unde va place sa calatoriti, cum va relaxati in timpul liber si care sunt locurile potrivite pentru sufletul dumneavoastra?

Maria Grapini: Îmi place sa vad locuri noi dar îmi place sa revad locurile in care m-am simțit bine. In 23 de ani, cât am fost om de afaceri, am călătorit mult in Europa, Asia, Africa, SUA. Cel mai bine ma simt acasă, in România,  la munte, la mare, in delta, la sat, acolo unde m-am născut. Locul potrivit pentru mine este acolo unde vara este mult verde, flori, liniște și CURATENIE.

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Maria Grapini: Eu iubesc oamenii si ma intristez când ajung sa ma dezamageasca. Dar dezamăgirea nu trebuie sa ne determine sa nu mai iubim oamenii. Iubirea fata de semeni te face sa nu gresesti, sa respecți.

Transmit tuturor romanilor oriunde s-ar afla, sa-si iubească Patria, care este numai una, așa cum spunea Octavian Paler.
Sa nu uite sa fie buni, corecți, responsabili, implicați si solidari.