„Mandru ca sunt roman: Maria Grapini: Au existat romani si romance in cele mai mari topuri ale lumii

Maria Grapini, presedintele Pasmatex si al Asociatiei Femeilor Antreprenor, sustine ca trebuie sa-ti iubesti patria in care te-ai nascut si in care te-ai format.

Frumusetile naturale, istoria, traditiile, dar si romanii si romancele care s-au remarcat la nivel de top in numeroase domenii sunt motivele pentru care antreprenorul iubeste Romania.

Spiritul antreprenorial este o caracteristica a multor romani, desi cultura antreprenoriala nu este pe deplin formata in Romania, iar ca particularitati se ramarca o latura sentimentala mai pronuntata, a mentionat Maria Grapini pentru Ziare.com

Sunteti mandra ca sunteti romanca? De ce?

Da, da, da! Cred foarte mult ca trebuie sa-ti iubesti patria in care te-ai nascut si in care te-ai format ca om.

Eu iubesc Romania pentru frumusetile naturale, pentru istoria culturala, pentru traditiile din stramosi. Sunt mandra pentru ca au existat romani si romance in cele mai mari topuri ale lumii: de la medicina pana la astronomie, de la primul oras electrificat (Timisoara) pana la prima femeie care a escaladat Varful Moench din Alpi, unde a infipt Tricolorul.

Apoi, Sarmiza Bilcescu – prima romanca avocat in Europa, Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din lume (1909 – Academia Regala Tehnica din Berlin, absolventa in 1912), prima femeie pilot din lume – Irina Buruiana.

Sunt mandra ca ii avem pe Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Eugen Ionescu, ii avem pe Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu sau Titu Maiorescu, Nicolae Titulescu, Constantin Brancusi si alti oameni care au facut sa se stie de Romania in lume.

Cum se manifesta spiritul de afaceri in randul romanilor? Care sunt particularitatile antreprenorului roman?

Spiritul antreprenorial din Romania, evident, a aparut doar dupa 1989, inainte fiind nepermis. Romanii au gena lor, multi dintre ei au spirit antreprenorial, mai trebuie modelata cultura antreprenoriala.

Ca particularitati, as putea remarca o latura sentimentala mai pronuntata, care nu exista la vechii capitalisti.

Puteti sa ne spuneti numele unui roman mai putin cunoscut, dar care considerati ca este un roman cu care ne putem mandri?

Sunt multi romani cu care ne putem mandri si care sunt prea putin cunoscuti. Unul dintre cei mai buni informaticieni, Mihai Patrascu. Avem contemporani care au rezultate de exceptie in profesiile lor si care nu sunt suficient de cunoscuti. Sau doctorul Catalin Cartoiu, care a realizat primul implant de proteza personalizata de genunchi din Europa.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman, cum ati reconstrui stema?

Simbolul care se potriveste poporului roman este cel care ar cuprinde o parte din realizarile personalitatilor noastre, alaturi de locuri unice din Romania. As pune Coloana Infinutului a lui Brancusi in centru, inconjurata de imagini din Delta Dunarii, Cetatea Sarmisegetuza si Palatul Culturii din Iasi.

Care este evenimentul pe care il considerati cel mai important pentru istoria Romaniei?

In istoria Romaniei sunt multe evenimente importante, dar cred ca cel legat de
Unirea Principatelor este semnificativ pentru ce s-a intamplat mai apoi. Fara Unirea Principatelor nu puteam fi o tara!