Întrebare:
„Accesul la finantare este vital pentru a demara sau extinde o afacere, iar UE ofera finantari firmelor mici, sub diferite forme: subventii, imprumuturi si in unele cazuri garantii. Insa aceste masuri s-au dovedit a fi ineficiente in ultimii ani. Avem nevoie de surse noi si inovative de finantare pentru a putea revigora economia europeana. Astfel, doresc sa va intreb ce surse de finantare are de gand Comisia Europeana sa introduca pe langa cele existente?
In alta ordine de idei, IMM-urile sunt adesea depasite de catre firmele mai mari atunci cand este vorba despre obtinerea de contracte publice. Avem deja o directiva reinnoita, privind achizitiile publice, care ar putea rezolva aceasta problema, insa cum va propuneti sa asigurati si sa urmariti transpunerea corecta a acestei directive in legislatiile nationale, pentru a putea facilita acesul IMM-urilor la achizitiile publice?”
Raspuns de la Comisarul responsabil pentru Piata Interna a UE, IMM-uri si antreprenoriat:
„Comisia este puternic angajata in sprijinirea accesului la finantare pentru IMM-uri. In perioada 2007-2014, Comisia a permis deja finantarea unui numar de peste 350 000 de IMM-uri din intreaga Europa cu ajutorul instrumentelor financiare. Un raport recent arata ca imprumuturile bancare raman optiunea preferata a IMM-urilor (62% din intreprinderi) care cauta o solutie de finantare externa, 15% din IMM-uri prefera alte surse de finantare prin imprumut , 7% din IMM-uri prefera investitiile de capital si numai 10% prefera alte tipuri de finantare.
In climatul economic actual, institutiile financiare nu doresc sa isi asume riscuri si considera adesea ca IMM-urile prezinta un nivel de risc mai ridicat. Prin urmare, Comisia a conceput programe de sustinere a finantarii IMM-urilor, precum programul COSME, programul UE pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala si programul InnovFin, axat pe garantii de imprumut si securitizare, care ar trebui sa permita institutiilor financiare sa genereze noi imprumuturi pentru IMM-uri, dar si sub forma de capitaluri proprii. Dupa cum s-a anuntat prin Planul de investitii, viitorul Fond european pentru investitii strategice va sprijini finantarea de risc pentru IMM-uri si intreprinderile cu capitalizare edie (mid-caps).
Recenta reforma a directivelor UE privind achizitiile publice va aduce numeroase imbunatatiri pentru accesul IMM-urilor la contractele de achizitii publice, inclusiv posibilitatea de impartire a contractelor in loturi, limitarea cifrei de afaceri necesare a ofertantilor,noi forme privind consortiile si obligatia pentru statele membre de a raporta cu privire la nivelul de participare a IMM-urilor la achizitiile publice. Statele membre au obligatia sa transpuna directiva pana la 18 aprilie 2016. La fel ca in cazul tuturor directivelor, Comisia va monitoriza indeaproape punerea in aplicare a noilor norme de catre statele membre.”