Miercuri, la Strasbourg, umanista Maria Grapini a fost invitată să participe la o masă rotundă organizată de către Eufores (The European Forum for Renewable Energy Sources), la care a fost prezentă și Violeta Bulc, comisar european pentru Transport. Tematicile abordate au vizat decarbonizarea sectorului transporturilor, e-mobilitate, dar și alte aspecte legate de energia regenerabilă sau eficiența energetică, sub titulatura “Energia regenerabilă și transportul: decarbonizarea sectorului transporturilor”.
În cuvântul adresat participanților, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a atins, din nou, subiectul discrepanțelor evidente Est-Vest și a solicitat echitate în luarea deciziilor europene, din această perspectivă importantă.
“Există o mare diferență între Vest și Est. Cum se poate face această conexiune a transportului dintre cele două zone, Vest și Est? În România, se știe, nu avem suficiente fonduri naționale pentru a investi, de aceea avem mare nevoie de fonduri europene. E un deziderat important, de ani! Din păcate, Directiva pe achiziții îngreunează finalizarea adjudecării proiectelor de investiții în infrastructură, avem prelungiri foarte mari în timp, de fapt timpi morți. Achizițiile durează ani de zile și generează implementarea grea a proiectelor în infrastructură, de aceea cred, de fapt sunt convinsă, că trebuie modificată directiva pe achiziții publice”, a spus Grapini, la întâlnirea organizată de Eurofores.
Mai mult, europarlamentarul umanist a propus investiții imediate în calea ferată, dar și realizarea unui proiect pentru Bazinul Mării Negre, similar cu cel din Țările Baltice, pentru a investi într-o cale ferată care să lege România și Bulgaria cu Vestul.
Ca și concluzii, comisarul român, Violeta Bulc, a declarant că există bani, problema este că aceștia nu se absorb, iar, până în 2030, se intenționează o mai bună conectare a Europei, obiectiv pentru care se vor aloca mai mulți bani, cu certitudine.
“La întâlnirea la care am participat, s-a discutat și despre schimbarea orei, la nivel european, și s-a spus că majoritatea statelor solicită o extindere a termenului de luare a unei decizii cu doi ani. În prezent, în Europa, avem trei fusuri orare…ideal ar fi să ajungem la una singură”, a mai transmis, de la Strasbourg, umanista Maria Grapini.