[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru români și n-avem voie să uităm vreodată! Vorbim despre un trecut cu care ne mândrim, pentru un viitor pe care încă îl construim: este Ziua Independenţei, proclamată în 1877, ziua victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945), dar şi Ziua Europei.
Reperele zilei de 9 mai trebuie reținute, în casele românilor, în școli, în facultăți, în minți și inimi! Înaintașii noștri merită pomeniți cu pioșenie, pentru că ne-au creat țara și continentul în care ne creștem copiii și nepoții!
În 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, lansa iniţiativa creării Comunităţii Cărbunelui şi oţelului, care avea să fie precursorul Uniunii Europene. “Declarația lui Shuman” a început, ulterior, să fie semnată de mai multe state, astfel că s-au pus bazele solide ale Comunităţii Europene, mai târziu – ale Uniunii Europene.
La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a votat Moţiunea lui Mihail Kogălniceanu, care consfinţea independenţa de stat a Principatelor Unite. În faţa Adunării, ministrul de Externe declara: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare…, suntem o naţiune liberă şi independentă”. A doua zi, de 10 mai, ziua intrării sale în România, în 1866, Prinţul Carol l a promulgat Rezoluţia care va sta la baza statalităţii şi care va anula orice vasalitate. Este momentul nașterii României Moderne!
Și tot pe 9 mai, de data aceasta în anul 1945, aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai nimicitoare conflagraţii din istoria continentului european!
Cred că avem toate motivele să cântăm “Odă bucuriei”! Facem parte dintr-o familie importantă pentru destinul României și al fiecărui român în parte, merită să luptăm pentru unitatea continentului nostru, pentru că altul n-avem! Sunt destui cei care încearcă să ne dezbine, suntem destui cei care ne opunem!
În An Centenar, România merită să fie felicitată și onorată. La mulți ani, României, la mulți ani Europei! La mulți ani românilor, oriunde s-ar afla! Sărbătorim împreună unitatea, diversitatea, cultura, solidaritatea, dialogul și civilizația!
Europarlamentar Maria Grapini
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]