[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat recent o întrebare scrisă Comisiei Europene, în ideea obținerii unei poziții oficiale și edificatoare pentru o categorie importantă de întreprinzători, și-anume micii fermieri. Subiectul este de interes imediat pentru fermierii români, în condițiile în care aceștia trebuie să știe cum își vor construi planul de afaceri și pe ce investiții vor merge. Vorbim despre plățile directe în agricultură, cuprinse în noul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, privind sprijinul micii fermieri.

“Politica agricolă este menținută și în noul CFM ca pilon central, deși s-au redus fondurile față de exercițiul trecut. A crescut accentul pus pe mediu și climă și acest lucru devine dificil în contextul reducerii alocărilor pentru această politică. Importanța plăților directe și a dezvoltării rurale sunt esențiale, de aceea întreb Comisia cum se gândește să definească redistribuirea plăților directe? Se gândește Comisia la o plafonare obligatorie a fermelor mari pentru a putea sprijini micii fermieri?”, a scris umanista Comisiei Europene.

În răspunsul transmis Mariei Grapini, CE insistă pe faptul că plățile directe către agricultori rămân o parte esențială a politicii agricole comune, cu precizarea importantă că ele vor fi simplificate și mult mai bine direcționate. Mai mult, Comisia indică obligativitatea statelor membre, deci și a României, să-și organizeze politica de plăți inteligent și performant.

“Propunerea legislativă înaintată de Comisie pentru politica agricolă comună se caracterizează printr-o repartizare mai echilibrată a sprijinului pentru venit. Printre altele, ea prevede că statele membre sunt obligate să conceapă intervenții în cadrul sprijinului pentru venit redistribuit care să fie complementare sprijinului pentru venitul de bază, direcționând sprijinul exclusiv către agricultorii veritabili. De asemenea, propunerea prevede reducerea obligatorie a plăților directe cu valoare mare, urmând să se aplice un plafon de 100 000 EUR (după luarea în considerare a costurilor cu forța de muncă). Dacă un stat membru a economisit sume ca urmare a reducerii și decide să le refolosească în plăți directe, acestea vor fi redistribuite către exploatațiile mici și mijlocii”, se arată în răspunsul transmis europarlamentarului român.

CE o mai informează pe Maria Grapini și despre un alt aspect extrem de important pentru micii fermieri români: “Propunerea include posibilitatea ca statele membre să plătească o „sumă rotundă” pentru fermierii mici, care să înlocuiască toate celelalte plăți directe. Scopul acestei intervenții este de a promova o distribuție mai echilibrată și de a reduce sarcina administrativă pentru beneficiarii care primesc ajutoare cu valoare redusă”.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *