Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a discutat, miercuri, 13 iunie, situația actuală europeană și internațională, la un an de la semnarea Convenției de la Istanbul, act care consfințește dorința comună a UE de-a avea o societate fără violență.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a intervenit în plen, pentru a accentua ideea prevenției, vitală și în domeniul aspru al violenței, precum și multe altele. Umanista consideră că violența nu depinde de naționalitate, dar categoric este strâns legată de educație. De altfel, Maria Grapini a redactat și un raport pe tema educației.

“Suntem de acord că semnarea Convenției de la Istanbul a fost un prim pas, iar ratificarea în statele membre a fost al doilea pas. Este foarte important să ținem cont ce scrie în această Convenție de la Istanbul: avem nevoie de prevenție, mă miră că un coleg de aici spune că depinde de țară, violența nu depinde de naționalitate, nu depinde de nimic!

Violența este violență și trebuie să o combatem cu toate măsurile! Prevenția prin educație este esențială, pedepsele trebuie să fie aspre pentru cei care îndrăznesc să mai violeze femei, tinere, copile, pentru cei care acceptă să existe căsătorii forțate, avem foarte multe forme hidoase ale violenței și cred foarte tare că trebuie să fim uniți în acest demers! Mă bucur că ieri înainte de a celebra prima semnătură a Convenției am avut un raport din proprie inițiativă pe educație. Cred că trebuie să corelăm educația și să cuprindem în educație neapărat și combaterea violenței!”, a declarat în plenul PE de la Strasbourg Maria Grapini.