Un afiș intitulat „Transylvania in the EU” anunță un eveniment din Parlamentul European de la Bruxelles, găzduit de Laszlo Tokes și programat a se desfășura pe data de 19 martie. Europarlamentarul maghiar organizează o dezbatere cu presa, la care va fi prezent fostul președinte al Ungariei, Pal Schmitt și președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Zsolt Nemeth – binecunoscut pentru pozițiile acide legate de autonomia maghiarilor din România.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a reacționat dur la prezența afișului pe holurile PE, în tonul permanent, ori de câte ori reprezentanți oficiali ai Ungariei insinuează sau atacă simboluri sfinte ale României.

„Este o nouă provocare, marca Laszlo Tokes, ca să nu spun o prostie! Transilvania este parte a României și este în UE, știe orice copil, și român, și maghiar! De ce această fracturare, separare, rupere, nici măcar insinuantă, ci directă, postată pe un afiș oficial? An de an, în preajma zilei de 15 martie, unii reprezentanți maghiari, de la noi sau de la ei, insuficient de… maturi, deranjează impertinent neamul nostru care le-a oferit TOTUL! E o lipsă cronică de bun simț din partea lui Laszlo Tokes, e o nouă sfidare ieftină, prin care încalcă, din postura de eurodeputat maghiar, drepturile unui stat membru, independent, unitar, suveran și duce în Parlamentul European informații false!„, a declarat europarlamentarul român, Maria Grapini.