Joi, 18 ianuarie, în plenul Parlamentului European, s-a discutat și analizat ”Punerea în aplicare a Directivei privind calificările profesionale și necesitatea reformei în sectorul serviciilor profesionale”, subiect greu îndeosebi pentru statele mici din UE, care-și văd amenințați cetățenii dornici să lucreze în străinătate, cu diverse obstacole birocratice, din cauze multiple. Brexitul este doar un exemplu.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a revenit, joi, în fața colegilor europeni, cu un discurs de evidentă susținere a liberei circulații, umanista militând permanent pentru drepturile românilor și nu numai, de a-și alege, fără opreliști, traseul profesional. Mai mult, Grapini a susținut, în repetate rânduri, dreptul la remunerație egală, în orice stat UE, pentru calificări similare.

“Reglementarea privind serviciile și calificările profesionale sunt importante pentru Piața Internă. Sunt surprinsă de poziția unor colegi care arată că, de fapt, ar bloca o astfel de inițiativă. Din contră, libera circulație a cetățenilor ar da posibilitatea, mai ales tinerilor care se pregătesc în diferite domenii ale serviciilor, să poată profesa, în orice stat membru. De fapt asta înseamnă că suntem o uniune europeană și o piață internă! Îl felicit pe colegul Danti, pentru raport, pentru echilibru, pentru foarte multe amendamente bune.  Cred că este important să înțelegem că implementarea eficace și eficientă a acestui raport duce, pe de o parte la competitivitate, servicii mai bune pentru consumatori, prețuri mai mici și o mai bună calitate a serviciilor! Cred foarte mult că, dacă vom vota astăzi, vom reuși să ajungem la eliminarea discriminării nejustificate și disproporționate, mai ales pentru tinerii profesioniști!”, a declarat, în plenul PE, Maria Grapini.