[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, duce o campanie asiduă în PE pentru drepturi juste și transparente în ceea ce-i privește pe transportatorii europeni, evident în prima linie fiind românii, pentru care umanista s-a luptat și se luptă permanent.

Grapini a adresat o întrebare cu solicitare de răspuns Comisiei Europene, în care prezintă concret situații limită prin care trec lucrătorii din transporturi, în contextul numeroaselor controale abuzive ale autorităților. Speța: repausul săptămânal normal al șoferilor profesioniști. Europarlamentarul PPU-sl aduce în prim-plan cazuistică și exemple clare de practici incorecte din Franța și Belgia.

“Un număr în creștere de transportatori se plâng că șoferii lor au fost controlați în Franța și în Belgia, fiind obligați să dovedească faptul că nu au petrecut în cabină perioada anterioară de repaus săptămânal normal, deși la acel moment șoferii se aflau în alte țări decât Franța sau Belgia, autoritățile neacceptând declarațiile șoferilor pentru a dovedi că au petrecut repausul săptămânal normal la rude sau în alte locații în afara cabinei.

În conformitate cu legislațiile franceză și belgiană, care interzic efectuarea repausului săptămânal normal în cabină, autoritățile de control din aceste țări ar trebui să controleze numai repausul săptămânal normal curent și nu ar trebui să solicite documente referitoare la repausul săptămânal normal al șoferului. Anul trecut, Curtea Europeană de Justiție a decis că Regulamentul (CE) nr. 561/2006, articolul 8 alineatul (8) trebuie interpretat ca interzicând șoferilor să își efectueze perioada de repaus săptămânal normal în cabină, însă trebuie precizat faptul că decizia CEJ nu prevede nici o obligație de a petrece repausul săptămânal normal la hotel. Având în vedere că propunerea de revizuire a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 este încă în dezbatere în Parlamentul European, ce măsuri consideră Comisia Europeană că pot fi luate pentru a opri aceste abuzuri?”, scrie, documentat, Maria Grapini.

Comisia Europeană i-a răspuns umanistei, asigurând-o că a analizat deja chestiunea punerii în aplicare și a practicilor de control în ceea ce privește interdicția de a petrece perioada de repaus săptămânal normală în cabina camionului, în Franța și în Belgia.

“Belgia și Franța au confirmat că autoritățile de aplicare a legii nu pot solicita conducătorilor auto să prezinte nicio probă, cum ar fi facturi de hotel, care să dovedească faptul că perioada de repaus săptămânal normală anterioară controlului în trafic nu a fost petrecută în vehicul. Conducătorii auto pot fi amendați pentru nerespectarea acestei interdicții numai atunci când sunt găsiți petrecându-și perioada de repaus săptămânal în interiorul vehiculului la momentul controlului. De asemenea, Franța și Belgia au asigurat Comisia că au dat instrucțiuni clare autorităților lor de aplicare a legii cu privire la modul în care ar trebui pus în aplicare controlul perioadei de repaus săptămânal”.

Urmare a răspunsului primit din partea CE, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, îi sfătuiește pe toți cei care au făcut obiectul unor practici de control necorespunzătoare, să se adreseze autorităților belgiene și/sau franceze pentru rambursarea amenzilor impuse.

“Fără rețineri, fără temeri, le transmit transportatorilor români și nu numai să se lupte pentru drepturile lor! Să reclame abuzurile și să-și recupereze banii din amenzi nedrepte!“, a declarat Maria Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *