Chinuitorul subiect pentru România, al apartenenţei la spaţiul Schengen, a fost reluat, miercuri, 20 iunie, în Parlamentul European, graţie intervenţiei europarlamentarului PPU-sl Maria Grapini. Grapini este neobosită în exploatarea ocaziilor oficiale, pentru a pleda realist cauza noastră, în condiţiile în care această barieră birocratică şi nu numai este evident injustă şi discriminatorie.

Umanista Maria Grapini a vorbit, în Comisia LIBE, despre noi şi dreptul nostru de-a fi în lumea bună, dar şi despre rolul hotărâtor pe care trebuie să-l aibă autorităţile statului român în dialogul cu partenerii din UE .

“Am dezbătut în comisie  situaţia privind securitatea în spaţiul Schengen. Nu am putut să nu fructific ocazia şi să nu întreb de ce România nu este încă în spaţiul Schengen, desi, tehnic, întruneşte toate condiţiile şi este una dintre ţările cele mai sigure! Nu pot să asist mereu la dezbaterea unor măsuri pentru securizarea spaţiului Schengen şi nu a frontierelor UE – a tuturor frontierelor! Suntem o Uniune Europeană şi trebuie să avem un singur spaţiu! Reprezentantul Comisiei a fost clar: România si Bulgaria întrunesc toate condiţiile de intrare în spaţiul Schengen încă din anul 2012 ! Nu putem intra, însă, pentru că în Consiliu unele state se opun. Este de datoria preşedintelui României şi a Guvernului, prin ministrul de resort, să convingă Consiliul, pentru a avea unanimitate!”, a declarat Maria Grapini.