În data de 2 iulie, Comisia LIBE a PE a condus o audiere maraton, extrem de actuală și importantă, pe subiectul care a inflamat întreg mapamondul: Cambridge Analytica-Facebook. Au participat reprezentanți din partea Facebook (Lord Allen – vicepreședinte Policy Solutions), din partea Comisiei Europene (comisarii Vera Jurova, Julian King, Andrus Ansip), europarlamentari. Audierea s-a făcut după o procedură prestabilită, clară și transparentă, în sensul că fiecare vorbitor a avut un minut să adreseze întrebarea, iar cel chestionat a avut două minute să răspundă.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, membru al Comisiei LIBE, a oferit detalii mass-media din România despre ședința de luni, precizând din start că Monica Macovei a pus, din nou, țara noastră într-o situație ridicolă, prin prestația hilară de care a dat dovadă. Toți participanții au prins firul logic al ședinței, mai puțin Macovei…aceasta reușind să-i enerveze pe comisarii europeni prezenți, căci, totuși, vorbim de un nivel elevat  al unor discuții serioase, cu participare pe măsură, și nu de un număr de circ. După această reprezentație jalnică, Macovei a părăsit sala, înainte ca ședința să se fi terminat! Conform declarațiilor celor prezenți, întărite de Maria Grapini, Macovei a venit târziu, habar n-avea de procedură, secțiuni, intervievați, nimic, astfel că a reușit să ofere un nou spectacol grotesc, în timpul unei audieri extrem de importante, în forul suprem european.

“Face de râs România! E o procedură prestabilită pe care am respectat-o cu toții, doar Macovei n-a priceput nimic! Mi-a fost rușine, a câta oară?!“, a declarat Grapini.

Cât despre miezul audierilor, europarlamentarul PPU-sl a adresat o întrebare concretă, pe tema protecției datelor, cu trimitere direct la jumătățile de adevăr pe care Facebook le-a servit lumii întregi, fără pic de reținere.

“Concret, angajații dumneavoastră au în contractul de muncă obligația de a nu folosi datele noastre, pentru că dumneavoastră spuneți că ne protejați. Folosesc de mult timp aceasta platformă, dar nu am simțit nicio îmbunătățire. Blochez o persoană, revine, în fiecare zi sunt sesizată de cetățeni din țara mea că li se clonează conturile, sau că pe contul lor apar știri pornografice, diverse alte informații pe care nu le distribuie ei. Ce faceți în aceste situații ? În ce procent credeți că veți putea limita știrile false?”, l-a întrebat Grapini pe reprezentantul Facebook.

Răspunsul oferit umanistei de către reprezentantul gigantului on-line a cuprins scuze și explicații privitoare la soluțiile care se caută acum pentru ca drepturile fundamentale ale cetățenilor, viața privată, protecția datelor și dreptul de a primi si de a oferi informații corecte precum și dreptul  la un proces electoral just sunt asigurate.

“Atunci când cineva pleacă din sistem iar datele fac obiectul unui abuz, asta nu poate să aibă un impact și asupra noastră cu consecințe serioase. Îmi pare rău dacă ați avut experiențe neplăcute. Am închis cam 500.000 de conturi cu știri false, de la începutul acestui an. Nu este în interesul nostru să aveți o experiență neplăcută. Sunt persoane care încearcă să ocolească sistemul și trebuie să fim atenți”, a fost răspunsul oferit europarlamentarului PPU-sl, Maria Grapini.