Recunosc ca scriu aceste rinduri cu mare ingrijorare. Nu m-am gindit ca, dupa mai bine de 20 de ani, voi putea sa ascult cu infrigurare (aproape ca la revolutia din 1989), declaratii atit de dure, prost plasate si mai ales atit de departe de un stat de drept, din partea Presedintelui ales al tarii.
M-au trecut fiorii cind am vazut cu cita usurinta „dizolva” presedintele atributiile unor institutii democratice, spulbera autoritatea organelor abilitate sa pazeasca cetateanul si pina la urma democratia, anuntind public faptul ca renunta la serviciile Politiei Romane si Jandarmeriei, ca la un serviciu personal oarecare (sa zicem frizer).
Ma gindesc ce rol mai au totusi consilierii din jurul presedintelui, platiti pentru servicii profesioniste, daca s-a ajuns la asemenea declaratii? Daca acei consilieri personali vor spune vreodata ca ei nu au nici o vina, ca ei l-au consiliat dar nu au fost ascultati, ar trebui sa nu-si mai gaseasca loc de munca pe vecie in tara noastra. De ce? Pentru ca, pur si simplu ar fi trebuit sa-si dea demisia daca nu sunt ascultati, nu sa-l lase pe presedinte sa faca declaratii in tara si strainatate cu tot ce-i trece prin cap. Prin consilierea presedintelui, ei fac sau nu o buna imagine a Romaniei in afara si consolideaza institutiile statului si statul de drept, in interior. Daca ei au pregatit declaratia presedintelui, ar trebui imediat dati afara!
Ma simt in nesiguranta in acest moment in Romania, cind Politia este trimisa in somaj, cind Jandarmeria este trecuta in rezerva, iar presedintele tarii isi pastreaza doar echipe speciale de paza, care nu stiu cum se vor descurca si cu dirijarea circulatiei, de exemplu. Noi, cetatenii, nu avem SPP si am vrea ca politia sa aiba autoritate si credibilitate in Romania.
Spre ce ne indreptam? Cum poate un presedinte de stat membru al UE sa submineze autoritatea politiei?
Mai cunoasteti vreo tara europeana in care s-a intimplat asa ceva?
Cred ca mai putem salva TARA DE LA ANARHIE!
-sa fim solidari cu cei care manifesta pentru drepturile lor.
-sa determinam parlamentarii sa voteze motiunea pentru schimbarea guvernului.
-sa initiem, ca societate civila, daca partidele de opozitie nu pot intruni numarul de voturi necesare pentru suspendarea presedintelui (IN CAZUL IN CARE ACESTA NU SE INTOARCE CU FATA LA CONSTITUTIE), stringerea de semnaturi pentru demiterea presedintelui.
Romania, pe fondul unei crize financiare si apoi economice mondiale, nu are nevoie de o criza politica si administrativa majora, asa cum se contureaza. In criza, liderii adevarati dezamorseaza conflicte, nu le amplifica si nu deschid altele noi.
Datoria mea morala este sa spun adevarul, ceea ce simt si vad. Daca multi oameni vor fi interesati de adevar, de viitorul nostru, cred ca trebuie sa sa se implice sa construim o alta Romanie.
Cu stima,
Maria Grapini