Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a interpelat Comisia Europeană, în subiectul crizei inimaginabile prin care trece România – cea mai gravă boală a animalelor de după al doilea război mondial, conform președintelui ANSVSA – după invazia de pestă porcină care a răvășit țara.

Până la această oră, au fost eliminați 123.411 porci, sub amenințare imediată de eutanasiere fiind încă pe atâția! Conform datelor naționale, au fost depuse dosare pentru despăgubiri pentru 1890 de gospodării.

“Îmi exprim îngrijorarea și teama că imposibilitatea limitării acestei boli va aduce un prejudiciu economic imens pentru România. Sunt familii care se bazau pe veniturile obținute din valorificarea porcilor pe care i-au crescut. În mediul rural, vorbim despre mii de familii care trăiesc exclusiv din această activitate! Sunt înregistrate pierderi imense în economie, odată cu distrugerea fermelor de porci, iar fermierii sunt distruși, fără perspective! Am interpelat Comisia Europeană pe acest subiect tragic pentru România, am solicitat ajutor pentru cetățenii noștri, pentru crescători. Oficialii români spun că nu pot face mare lucru, nu există tratament, dar, oare, prevenția n-ar fi putut, n-ar putea de acum măcar limita aceasta boală? E un răspuns pe care trebuie să-l dea specialiștii. Cred cu tărie că statul român în colaborare cu UE trebuie să-i sprijine și să-i despăgubească pe cei care sunt, acum, în cea mai dramatică situație de viață! Am scăpat de sub control pesta porcină, putem să-i scăpăm de necaz, acum, pe fermierii români?”, a declarat Maria Grapini, de la Bruxelles.