[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Ședința Grupului S&D din PE de la Bruxelles, de miercuri, 6 iunie, a fost una agitată, cu luări de cuvânt pertinente și opinii ferme, legate de tensiunile devenite scandal internațional, între UE și SUA, pe tema noilor tarife impuse de americani în subiectul importurilor de aluminiu.

Membru al S&D, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a intervenit în ședința de miercuri, cu opinii avizate, ținând cont de faptul că a participat la toate discuțiile legate de TTIP – Acordul de Liber Schimb UE-SUA – încă de la început. Umanista este și membră a Comisiei pentru Piața Internă. Grapini a susținut în permanență că piața europeană nu are voie să  fie distrusă de un raport comercial distorsionat.

„Știm bine că America este foarte protecționistă, are și o lege în acest sens, numită by America. Noi nu avem, dar subiectul acesta cu siguranță nu este deloc unul minor și cred că, dacă cedăm la acesta, va veni și următorul pas, pentru că noi știm că în negociere așa se întâmplă. Provin dintr-o țară care în am avut siderurgie și mai avem, nu putem să distrugem ce-a mai rămas, în condițiile în care și așa piața Europei a pierdut în raport cu alte piețe!

E foarte bine că am fost informați că avem Canada, India, Japonia de partea noastră. Evident că nu putem ignora SUA, evident că SUA pentru Europa este un partener strategic, problema este că trebuie să facem o negociere și să nu ne gândim doar la domnul Trump, pentru că acolo există și un Congres. Noi trebuie să avem această discuție și cu Congresul american și să spunem foarte clar : UE dorește să fie partenerul corect al Americii dar pe principiul câștig – câștig!”, a punctat europarlamentarul PPU-sl.

Umanista a declarat, în fața Grupului S&D, că “nu putem să cedăm aici, pentru că ne așteaptă alte acorduri, avem probleme și cu drepturile de autor, cu standardizarea produselor și practic nu vom face decât să pierdem, din perspectiva producătorilor noștri! Avem o strategie de industrializare, dar cum o punem în practică, dacă cedăm de exemplu și închidem toată industria siderurgică?!”.

Maria Grapini este, evident, adepta diplomației, și în negocierile dure UE-SUA, cu condiția păstrării drepturilor egale, ca între orice parteneri.

“E adevărat că Statele Unite s-au retras din Organizația Mondială a Comerțului, avem un argument în plus să spunem, dar nu suntem singurii,  avem și alte state care condamnă politica președintelui Trump și trebuie să ne aliem cu acele state. Sigur că doresc să avem un acord cu America, dar unul care să aducă un beneficiu producătorilor și industriașilor din UE și nu o eliminare a lor din piață! Nu vrem război comercial cu America, am auzit acest cuvânt aici, dar dorim să protejăm în aceeași măsură ca și SUA piața internă europeană!”, a conchis umanista, în ședința de miercuri, 6 iunie, a Grupului S&D din PE.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *