Într-o zi de vineri, 13 octombrie, cu ceasuri bune, lume aleasă, sală arhiplină, emoții și căldură sufletească, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, și-a lansat, la Timișoara, un impresionant volum, numit „Mărturisiri”, de peste 700 de pagini, al patrulea ca număr, mărturisind în fapt o menire: aceea de-a fi om!

Înconjurată de scriitori, profesori universitari, artiști, familie, prieteni, Maria Grapini a strălucit. Vorbele calde și profunde, rostite de cei prezenți, au fost menite să creeze o lansare de carte ieșită din tiparele formalismului.

Volumul Mărturisiri este o sinteză impresionantă a carierei de succes a Mariei Grapini și a apărut la îndemnul cetățeanului de onoare al orașului Timișoara, inginer Viorica Bălan.

“Este o carte care trebuie citită într-o anumită cheie. Să nu se sperie lumea că are peste 700 de pagini. Eu împărtășesc, mărturisesc modul în care am parcurs cariera profesională și politică. După fiecare capitol, am argumentat ce am spus, prin prezentarea interviurilor din presă de la acea vreme. Mesajul meu este că se poate!  Un alt mesaj este acela că un om nu trebuie să își schimbe principiile de viață, în funcție de scara ierarhică pe care o parcurge. De-a lungul carierei mele, eu am susținut aceleași principii, atât ca om de afaceri, ca șef de organizație patronală, ca deputat, ca ministru sau ca europarlamentar. Interviurile nu au o amprentă politică, ci informațională din domeniul economic către cetățeni”, a declarat europarlamentarul PPU-sl presei prezente la eveniment.

Coperta cărții este scrisă de prof. dr. Dinu Rachieru și este reprezentată de un tablou, dăruit de soția unui om pe care Maria Grapini l-a ajutat să își pună o proteză, fiindcă avea piciorul tăiat.

Cuvintele spuse, la evenimentul de lansare, au fost impresionante. Deschizătorul prezentărilor a fost președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timiș, Cornel Ungureanu. Inconfundabil, profund, acesta a definit și cartea și omul Maria Grapini: “E bucuria de a fi împreună, împreună cu ceilalți, alături de ceilalți, a fi pentru ei! Asta înseamnă, după 1989, ideea validabilă de om politic. De asta am admirat-o întotdeauna pe Maria Grapini! Cartea aceasta mi se pare exemplară pentru autodefinirea unui om, pentru că mărturisirile sunt document, sunt documentele  de om politic, pe care le elaborează pentru celălalt. Există o sinceritate în această confesiune! Sinceritatea unui om politic este capacitatea de a vorbi despre sine însuși, însăși. La întâlnirile scriitoricești, apar destul de rar oamenii politici. Maria Grapini a fost și-i suntem recunoscători că a fost, recunoscători pentru solidarizarea cu cealaltă lume! Această carte exprimă un dialog foarte viu cu fiecare dintre noi, sunt cărțile/mărturisirile unui om politic, dar mai ales cărțile unui om care numește o fraternitate! Pentru asta vreau să vă mulțumesc!”, a spus președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timiș, în emoțiile vizibile ale Mariei Grapini și în aplauzele sălii arhipline de la Timișoara.

Autorul coperții, prof.dr. Dinu Rachieru, a insistat, la rându-i, pe calitățile umane ale europarlamentarului umanist, pe implicare, dăruire, generozitate și tenacitate.

“Suntem martori la un eveniment! N-ar fi fost cu putință, dacă n-ar fi existat un îndemn, cartea s-a născut la îndemnul unui inginer, Viorica Bălan! Sigur, Mărturisile pun în evidență omul! Nimic nu e mai important decât caracterul, iar Maria Grapini și-a propus verificarea caracterelor. O politică fără principii în contrapondere cu exigență plus obiectivitate! Plus iubire de țară, într-o perioadă în care aceasta lipsește. Îndemnul ei este clar: să ne implicăm! Noi trăim în societatea spectacolului, care ne transformă în spectatori, ori noi avem nevoie de cetățeni! Cartea este și un îndemn să ne gospodărim timpul, Maria Grapini știind perfect ce înseamnă asta! Cartea mustește de înțelepciune!”, a spus acesta.

Scriitorul și jurnalistul, Veronica Balaj, a ales să se oprească tot asupra noțiunii de timp, în accepțiunea Mariei Grapini, declarându-se convinsă că ideea de timp instinctual și educațional ar trebui să devină pentru toți postamentul de la care pornim, în orice acțiune.

“Ea supune timpul, clipa și reușește să le îmbogățească! Relaționarea cu timpul înseamnă perseverență, responsabilitate, curaj, demnitate, chiar și duioșie. Timpul înseamnă conotația binelui! Timpul devine egal bine cu iubirea, egal cu dăruirea, pentru Maria Grapini. A reușit să fie vizibilă și admirabilă! În profesia ei, nu există alunecușuri, pentru că știe să relaționeze cu oamenii, să comunice, să dăruiască, să construiască!”, a spus jurnalistul.

De altfel, mulți dintre cei prezenți la evenimentul de vineri au insistat pe intervențiile directe ale europarlamentarului umanist, din PE, în probleme sensibile, importante, nesesizate de alți oameni politici, însă prioritare pentru Maria Grapini. Chestiuni de neam, de țară, de omenie.

Maria Grapini a fost copleșită de atenție sinceră și de mulțumiri publice. Cu familia alături, s-a declarat impresionată de atmosferă și a promis că nu se va lăsa.

„Îi mulțumesc și ÎPS, Mitropolitul Banatului, care mi-a scris: „Îndrăzniți, se poate! Dacă mai aveți soluții, continuați! Asta voi face!”, a spus, vizibil emoționată.

Cu credința în familie, Dumnezeu și oamenii care îi sunt alături, Maria Grapini nu are altă variantă decât să continue să mărturisească menirea de om implicat!