[fusion_text]

Recent, europarlamentarul Maria Grapini a adresat Comisiei Europene o întrebare pe tema iminentei crize a medicamentelor din România. În motivarea problemei ridicate oficial, Grapini a invocat Ordinul cu numărul 703/2015, prin care, de la 1 iulie 2017, prețurile medicamentelor inovative trebuie să scadă la nivelul celor generice. Europarlamentarul a atras atenția că 123 de medicamente vor dispărea de pe piață, fapt mai mult decât îngrijorător pentru aproape un milion de bolnavi din România.
“Până la acel moment, prețurile medicamentelor inovative (originale) erau mai mari, având în vedere că și costurile pentru producerea lor sunt mult mai mari. Un medicament generic (care conține substanța activă și are același efect) nu poate costa în acest moment decât cel mult 65 % din valoarea produsului original. Ținând cont că prețurile se vor reduce cu până la 35 %, 123 de medicamente vor dispărea de pe piață de la 1 iulie, fapt care va afecta 800 000 de pacienți numai din România care suferă de boli cardiovasculare, neurologice sau de cancer, și nu numai. Cei care vor avea de câștigat de pe urma acestui fapt sunt producătorii, giganții industriei farmaceutice. În acest moment, în România medicamentele au cel mai mic preț din UE, iar acest preț este reglementat de stat. Care sunt măsurile pe care Comisia le întrevede pentru a evita o criză a medicamentelor în România?”, a întrebat Maria Grapini.
Comisia a răspuns solicitării europarlamentarului român, precizând că statele membre sunt încurajate să coopereze în acest domeniu, pentru a asigura accesul liber la medicamente, pentru a promova utilizarea rațională a medicamentelor și pentru a îmbunătăți sustenabilitatea cheltuielilor farmaceutice.

„Recent, Consiliul a invitat statele membre să pună în aplicare măsuri în vederea consolidării utilizării eficiente a medicamentelor, din punctul de vedere al costurilor, precum și a disponibilității și accesibilității fizice și financiare a acestora, prin punerea în aplicare a unor politici precum promovarea achizițiilor publice și a rolului medicamentelor generice și al produselor biosimilare, prin politici adecvate vizând controlarea prețurilor și printr-o utilizare rațională a medicamentelor”, se arată în răspunsul oficial.
Mai mult, în sprijinul țărilor UE, Comisia a organizat o consultare publică, ce are drept subiect principal colaborarea privind evaluarea tehnologiei medicale.
“În UE, majoritatea cazurilor de lipsă a unor medicamente sunt tratate la nivel național. Cu toate acestea, Agenția Europeană pentru Medicamente poate fi implicată în anumite situații, de exemplu atunci când lipsa unui medicament este cauzată de o problemă de siguranță sau dacă afectează mai multe state membre”, se mai arată în răspunsul primit de către europarlamentarul Maria Grapini.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *