Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, continuă demersurile oficiale în subiectul turismului, domeniu în care are o experiență bogată și importantă, ca fost ministru de resort și ca om implicat în numeroase activități de promovare, naționale sau internaționale. Grapini consideră domeniul turismului vital pentru orice economie sănătoasă și pentru orice stat cu viziune inteligentă.  Mai mult, umanista vede o certă oportunitate în promovarea Europei pe piețele îndepărtate, nișă importantă care merită și trebuie exploatată.

În acest sens, Maria Grapini a adresat recent o întrebare scrisă Comisiei Europene, pe tema dezvoltării turismului între UE și țările terțe.

“Turismul este o oportunitate pentru UE, toate statele membre având obiective turistice excelente pentru țările non-europene. Dezvoltarea turismului în interiorul UE nu este suficientă, de aceea consider că este necesar să existe un proiect european de promovare a Europei ca destinație turistică.

Cum se gândește Comisia să intervină prin politici europene pentru dezvoltarea turismului între UE și țările terțe, în contextul nevoii de a asigura și securitatea cetățenilor?”, a scris Maria Grapini Comisiei.

CE i-a răspuns umanistei, precizând că recunoaște importanța în ceea ce privește sporirea vizibilității Europei ca destinație turistică și, mai mult, că dezvoltă acțiuni care să completeze eforturile depuse de statele membre la nivel național și regional. Comisia o informează pe Maria Grapini că în perioadele 2012-2013 respectiv 2015-2016 au avut loc două campanii de comunicare privind turismul European, ambele promovând imaginea Europei ca un ansamblu de destinații turistice, sustenabile și de înaltă calitate, care au motivat turiștii să își petreacă vacanțele în UE.

“În plus, CE sprijină Comisia Europeană a Turismului pentru a promova „destinația Europa” pe piețele îndepărtate. Comisia a lansat o platformă de promovare public-privat, având ca obiectiv promovarea produselor turistice tematice transnaționale și transregionale paneuropene. Platforma este testată în 2018 cu ocazia Anului turismului UE-China, al cărui scop general este creșterea fluxul de turiștii chinezi în UE și stimularea oportunităților de investiții pentru întreprinderile UE în China”, se arată în răspunsul oferit româncei.

Maria Grapini mai este informată că “în 2017, Comisia a propus sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile, care va consolida securitatea și va facilita călătoriile fără viză în spațiul Schengen.”.

“În plus, modificările recent propuse ale Codului de vize al UE și revizuirea sistemului de Informații privind Vizele vor facilita obținerea unei vize de călătorie în UE de către persoanele care călătoresc în scopuri legitime către UE, facilitând în același timp turismul, comerțul și afacerile, consolidând securitatea și atenuând riscurile de migrație neregulamentară”, îi scrie Comisia europarlamentarului PPU-sl, Maria Grapini.