Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a luat cuvântul, marți, 16 ianuarie, în plenul PE de la Strasbourg, în cadrul subiectului „Concluziile reuniunii Consiliului European din 14-15 decembrie 2017”, începându-și intervenția cu o întrebare adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk: „Aș vrea să vă întreb, domnule președinte, dumneavoastră considerați că anul 2017 a fost un an bun?”.

Grapini a preferat o introducere interogativă, în condițiile în care anul tocmai depășit nu a fost chiar unul fericit, din mai multe puncte de vedere geopolitice. Umanista a punctat momentele cele mai tensionate, care au pus Europa într-o mare cumpănă :

„Să nu uităm că am terminat anul 2017 cu un Brexit, să nu uităm că există încă multă neliniște în statele membre, există încă ideea de divizare – avem Catalonia, avem comportamentul Ungariei, despre care probabil ați aflat, ultimul fiind vandalizarea ambasadei României la Budapesta.  Țările care au îndeplinit condițiile tehnice, România și Bulgaria, nu sunt în Schengen. Bulgaria deține președinția Consiliului UE. Este nedrept să avem un președinte al Europei fără a fi în spațiul Schengen!”, a spus Grapini, in plenul PE.

Europarlamentarul PPU-sl și-a exprimat speranța că într-un viitor apropiat se va ajunge la un singur spațiu, la o singură Europă, la unitate, solicitând un răspuns și din partea lui Tusk în privința acestei perspective.

„Da, sunt progrese, avem pilonul social, avem câteva lucruri pe care le-am înregistrat ca progrese, dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm că sunt aspecte încă nerezolvate. Eu cred că acestea trebuie prioritizate!”, a conchis Maria Grapini.