Peste 50 de personalități din lumea politică, academică, de securitate sau culturală au semnat, până în prezent, o scrisoare deschisă, redactată de Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), asociație constituită în sprijinul societății civile și al instituțiilor publice, ce reunește peste 50 de importante organizații neguvernamentale, sindicate, patronate, reprezentanți ai administrației publice locale, ai mediului academic și ai mediului de afaceri. Scrisoarea este adresată ambasadorului Ungariei la București, iar mesajul ei este clar: clarificări urgente din partea statului maghiar, în legătură cu atacul incalificabil, produs la adresa simbolurilor naționale, la sediul ambasadei României de la Budapesta: arborarea peste simbolul națiunii române (stema României) a unui steag nerecunoscut de către România și autoritățile române.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a semnat acest document, fără ezitare, după ce, tot luni, 15 ianuarie, a luat atitudine publică față de cele petrecute în capitala Ungariei, pe teritoriul României, căci ambasada este, diplomatic, teritoriu românesc.

Umanista cere, împreună cu CNMR și cele 50 de personalități semnatare ale scrisorii deschise realizarea unei anchete urgente, clarificări din partea statului maghiar cu privire la asigurarea obligatorie a securității Ambasadei României, stat aliat NATO, informații precise privind măsurile luate, date despre prevederile legislative ungare cu privire la vandalizarea teritoriului unui stat străin, ținând cont de tratatele internaționale în domeniu, privind imunitatea diplomatică. Mai mult, semnatarii solicită un răspuns clar, într-un aspect cheie: “În ce măsură structurile de protecție și de informații maghiare și-au făcut datoria în acest caz?”, se arată în document.

„Solicităm transmiterea unor scuze publice față de statul român și cetățenii săi pentru acest incident extrem de grav și cu o valoare și încărcătură simbolică deosebite ce poate afecta pe termen lung relațiile între poporul român și poporul ungar. Ne dorim o relație bună cu Ungaria ca vecini și cu comunitatea maghiară din România, dar este nevoie de identificarea și aducerea în fața legii a celor ce se fac vinovați de întinarea simbolurilor sacre ale poporului român, , pentru a putea avea minimă încredere în bunacredință a autorităților de la Budapesta”, se mai arată în scrisoarea deschisă, semnată de către Maria Grapini.

Documentul va fi trimis și Parlamentului Ungar, Ministerului Afacerilor Externe al României, organizațiilor civice maghiare, presei ungare, dar și tuturor membrilor grupurilor de prietenie Ro-Hun din parlamentele celor două țări.