Nefericita evoluţie a scandalului din serviciile de forţă române, cu la fel de nefericiţii protagonişti a trecut graniţele noastre geografice şi a devenit ştire în întreaga Europă. Lupta anticorupţie, prezentată initial drept una demnă de…gazeta de perete, rubrica Aşa DA!,  a ajuns, acum, să fie aspru criticată.

Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a avut, recent, o poziţie oficială tranşantă: „Un sistem judiciar puternic şi independent, corect faţă de toţi cetăţenii europeni, este unul dintre pilonii proiectului european. Urmărim cu mare preocupare evenimentele din România, unde ingerinţele serviciilor de informaţii şi ale actorilor politici în activitatea sistemului judiciar nu pot decât să submineze credibilitatea justiţiei”.

„Partizanatul politic nu trebuie să influenţeze lupta împotriva corupţiei, iar direcţia nu trebuie stabilită în funcţie de diverse interese. Corupţia trebuie eradicată oriunde ar fi, pe baza unor procese judiciare democratice şi exacte, cu respectarea drepturilor persoanelor investigate”, a mai spus eurodeputatul laburist, Claude Moraes.

Europarlamentarul Maria Grapini a fost ales, la sfârşitul anului trecut, membru supleant în importanta comisie europeană, fapt îmbucurător în actualul context nefericit pentru România, pentru că avem pe cineva să ne apere.

“Din poziția de membru supleant în Comisia LIBE, voi putea apăra drepturile civile ale românilor, dar şi ale României! Este important ca ţara noastră să fie scăpată de acest mecanism , MCV, care este de foarte multe ori folosit împotrivă, atunci cand România si românii ar putea beneficia de anumite măsuri economice. Voi fi foarte atentă la toate dezbaterile din această comisie şi voi interveni ori de câte ori vor fi interpretate greşit anumite acţiuni din România”, a declarat, miercuri, 11 ianuarie, europarlamentarul român.

Maria Grapini a trimis şi o scrisoare eurodeputaților din S&D – Grup din care face parte –  legată de poziţia publică, fermă şi corectă, a președintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes.