Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, are, pe agenda profesională personală, dar și europeană, cu țintă prioritară, problema persoanelor defavorizate, cu dizabilități sau aflate în dificultate, demersurile făcute, în țară sau în PE, fiind numeroase: propuneri de rapoarte, luări de poziție, interpelări.

Săptămâna aceasta, umanista Maria Grapini i-a primit, în cabinetul propriu și în casa europeană de la Bruxelles, pe reprezentanții Asociației “Ceva de Spus”, din Timișoara, asociație care reprezintă persoane cu dizabilități intelectuale și fizice.

Asociația “Ceva de Spus” din Timișoara este membră în Inclusion Europe – Asociația Europeană a Persoanelor cu Dizabilități Intelectuale și a Familiilor lor. Inclusion Europe s-a înființat în 1998 și luptă pentru drepturi egale, respectiv incluziunea persoanelor cu dizabilități intelectuale și a familiilor lor, în toate aspectele vieții.

La întâlnirea cu europarlamentarul român, au fost prezenți membrii Consiliului Director al asociației timișorene, pentru a discuta, deschis și concret, dificultățile mari, de ordin psihic și nu numai, pe care le au oamenii din această categorie defavorizată, post traume care cu greu pot fi descrise în cuvinte. S-a vorbit despre condițiile din instituțiile pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, despre problemele si efectele tutelei pentru acestea, dar și despre tragedia femeilor cu dizabilități intelectuale, care sunt victimele violenței de orice fel.

“A fost o discuție utilă, dar și una emoționantă! Asociația „Ceva de Spus” chiar are ceva de spus în acest domeniu, pentru că are experiență, expertiză, implicare, seriozitate. Am întâlnit doua tinere extraordinare, Andreea și Elisabeta, cu povești de viață uluitoare. Mi-au relatat despre cum au trăit in instituțiile de specializate, cum au fost expuse la abuz și violență! A fost greu să aud detalii tragice și dureroase… Consider că astfel de oameni demonstrează că puterea, rezistența, tăria de caracter pot învinge răul pe care cineva, la un moment dat în viață, ți-l face. Totul e să crezi în tine și în șansa ta! În urma discuțiilor purtate, am hotărât să organizez, la Timișoara, o dezbatere publică pe tema accesibilității clădirilor, precum și pe cea a dezinstituționalizării persoanelor  și integrarea lor în comunitate”, a declarat umanista Maria Grapini.