Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a reintrat în forță în programul de Bruxelles, complex și consistent, readucând pe tapet o problemă dureroasă pentru agricultorii României și-anume subvențiile, diferențele între statele est și vest-europene fiind, demult, o certitudine. Grapini nu omite, însă, din vedere nici talerul celălalt al balanței, adică impunerea punctului de vedere românesc, în fața UE, căci inteligența statelor membre stă întotdeauna în forța negocierilor!

Umanista a adresat Comisiei Europene o întrebare directă:  “Agricultura și activitatea fermierilor sunt importante pentru Uniunea Europeană și pentru fiecare stat membru. Politica agricolă comună ar trebui să dezvolte politici care să asigure o competiție corectă pe piața internă. Cu toate acestea, în prezent, subvențiile acordate fermierilor/crescătorilor de animale sunt diferite. Cum explică CE această diferențiere a subvențiilor în statele membre?”.

Comisia Europeană i-a răspuns Mariei Grapini, invocând, în start, principiile Politicii Agricole Comune și precizând ulterior că diferențele în ceea ce privește subvențiile se datorează evoluțiilor istorice ale politicii.

„Pentru a evita o scădere a veniturilor fermelor, au fost introduse mai întâi plățile directe în funcție de zona agricolă sau de numărul de animale. Apoi, aceste plăți au fost decuplate de producție, dar în majoritatea statelor membre cuantumul lor a fost calculat pe baza referințelor istorice, rezultatul fiind acela că fermierii au primit un sprijin diferit ca valoare”, îi scrie CE umanistei.

În răspunsul transmis Mariei Grapini se precizează direct: “PAC a fost elaborată ținând cont că agricultura UE se caracterizează printr-o mare varietate de situații socio-economice și culturale. PAC asigură respectarea unor norme comune, dar permite și adaptarea măsurilor la nevoile locale. Atât plățile directe cât și politica de dezvoltare rurală oferă posibilitatea de-a opta pentru sau de a crea sisteme orientate într-o anumită direcție, cu condiția ca statele membre să dorească să facă acest lucru și să stabilească astfel distribuția subvențiilor”.

Ce mai clar de atât? „Statele inteligente impun o Politică Agricolă Comună echitabilă, cu condiția să dorească și să insiste! Se poate! Nu depinde doar de CE, ci de statul român!”, a transmis Maria Grapini de la Bruxelles.