[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Doamnă europarlamentar, Maria Grapini, cum apreciați prestația dvs în Parlamentul European în anul 2017? Care au fost principalele realizări ale europarlamentarului Grapini? Știu că lista este extrem de lungă dar haideți să ne focusăm pe principalele realizări…
Este greu să îmi dau eu un calificativ pentru activitatea din 2017, dar dacă iau în calcul faptul că, în urma votului electronic la Gala organizată de ziarul Bursa, am fost votată drept europarlamentarul în care cetățenii au cea mai mare încredere – într-un procent de peste 30% (la diferență mare de următorul clasat), aș putea aprecia ca fiind o activitate foarte bună. Tot în acest an, Asociația europeană pentru eficientizare energetică mi-a acordat Cupa și premiul pentru implicarea mea în eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic. Dacă mai adaug că închei anul pe primul loc între cei 32 de eurodeputați români – la indicatorul număr de amendamente (peste 2140) – și pe locul șapte, între cei 751 de europarlamentari europeni, cred că se poate trage concluzia că am muncit bine, împreună cu echipa mea.
Am avut, de asemenea, intervenții în plenul Parlamentului European, pe subiecte sensibile pentru România, și am sustinut interesul național – eliminarea MCV, intrarea în Schengen, alocarea de fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, educație, tineri, IMM-uri, infrastructură, etc.
Nu puțini sunt cei care susțin că sunteți cel mai implicat europarlamentar român. Care este rețeta acestei lupte acerbe pentru apărarea interesului național?
Pentru mine, intrarea în politică a avut un singur scop: apărarea intereselor generale ale României și românilor. Deși nu-mi lipsea, personal, nimic, mi-am asumat o luptă grea în care se distinge (încă) greu ce face un politician. Mi-am asumat să apăr interesele României în Parlamentul European unde, din păcate, sunt români care atacă nedrept, virulent, nefondat, chiar țara ale cărei interese ar trebui să le apere.
Eu cred că un om politic trebuie să-și asume interesele generale ale cetățenilor, nu cele de partid sau de grup. Cînd ai fost ales, chiar dacă te-ai aflat pe lista unui partid, devii alesul țării și trebuie să ții cont în activitate de acest lucru. Și, chiar dacă voi părea patetică sau necredibilă, eu spun cu tărie: imi iubesc ţara!
Cât de bine sunt apărate, doamnă Grapini, interesele României și, implicit, ale milioanelor de cetățeni, de către cei 32 de europarlamentari români? Ce ar fi de făcut/remediat în această direcție? Ce este vizibil și ce nu percep alegătorii români în privința prestației europarlamentarilor de la București?
Nu voi analiza eu activitatea colegilor mei, dar îndemn cetățenii să intre pe site-urile Parlamentului European și vor vedea ce spun, cât spun, cum spun, eurodeputații români în interesul României. Cel mai trist este când eurodeputați români, indiferent de tema dezbaterii, atacă România, dezinformând, asa cum fac, foarte des, patru colegi: Monica Macovei, Cristian Preda, Siegfried Mureșan și Sogor Csaba. Din păcate, în țară, europarlamentarii nu prea au canale de comunicare cu cetățenii. Eu am încercat, prin presa locală și cabinetele mele din șase județe, să mă întâlnesc cu cât mai mulți cetățeni. Cred că, cel putin Televiziunea Națională ar trebui sa dedice emisiuni de informare cu și despre parlamentarii europeni: ce pot face, ce fac, ce este de competența europeană și ce este de competența națională.
Cât de optimist este europarlamentarul Maria Grapini în sensul recredibilizării României și al apărării interesului național în forurile de la Bruxelles și Strasbourg?
Eu sunt un om optimist, altfel nu aș fi reușit să am energia necesară pentru a munci de zeci de ori mai mult față de alți colegi care au obținut usor, dar neetic, tot felul de privilegii. Din cei 40 de ani de activitate, 32 i-am petrecut în afaceri și, ca să rezist fără a lucra cu statul, fără a avea facilitați, cu sute de locuri de muncă create în industrie, a trebuit să gândesc pozitiv, să mă lupt și să nu cedez în fața obstacolelor. România poate fi recredibilizată dar trebuie, ca și condiție obligatorie, să contribuim cu toții la asta. Aici nu este dictatură ca să atribuim responsabilitate unui singur om. În democrație, avem drepturi dar si responsabilități. Trebuie să ne implicam, fiecare dintre noi, de la alegeri până la modul în care lucrăm, vorbim, ne comportăm, în alte țări sau acasă. Deocamdată, instituțiile europene ne-au recunoscut dreptul de a fi în Schengen, dar acest drept este contestat de unii români. Președintele țării, premierul, miniștii, parlamentarii și europarlamentarii, toți trebuie să fie mai fermi în susținerea României. Sper ca, prin legea răspunderii magistraților, lege adoptată recent, justiția să poată funcționa mai bine.
Despre ce priorități putem vorbi în anul 2018?
Anul 2018 este anul centenarului. Guvernul trebuie sa recupereze masiv din absorbția fondurilor europene, să crească investițiile în infrastructură, sănătate și educație.
Ce mesaj transmiteți milioanelor de români cu ocazia Sărbătorilor de iarnă?
Sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Anul Nou, sunt pentru români un prilej de a fi în familie, de a se bucura de tradiții și obiceiuri. Le doresc tuturor sănătate, bucurii și multă putere de a iubi Patria, indiferent unde trăiesc, pentru că țări sunt multe, dar Patrie doar una. Așa cum spunea Octavian Paler.
La mulți ani și Pace în lume!
Doamnă europarlamentar, Maria Grapini, vă mulțumesc pentru amabilitate și vă doresc Sărbători Fericite!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]