Joi, 12 iulie, în Comisia IMCO (Piața Internă și Protecția Consumatorilor) a PE, s-a votat raportul privind alocarea Bugetului UE pentru anul 2019.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a fost raportor din umbră în acest subiect și, la propunerea sa,  IMM-urile au obținut un succes evident, căci la liniile bugetare pe proiectele pilot s-a adoptat amendamentul bugetar prin care se alocă 800.000 de euro în plus față de propunerea Comisiei pentru Susinerea cheltuielilor pentru competitivitatea intreprinderilor mici și mijlocii (COSME). Maria Grapini a reconfirmat faptul că lupta sa pro IMM-uri nu este una surdă, că Europa ia în calcul propuneri ori de câte ori acestea sunt serioase și reprezentate profesionist, precum cea din Comisia IMCO.

Europarlamentarul a mai avut propuneri, votate joi, la IMCO, legate, spre exemplu, de necesitatea susținerii competitivității mai puternice și de alocarea fondurilor necesare pentru transformările inerente, impuse de intrarea în era digitală. Maria Grapini a atins și problema produselor neconforme, astfel că în raport, la propunerea sa, găsim și necesitatea alocarii resurselor bugetare necesare pentru ca supravegherea pieței  să fie una eficientă și coordonată, în vederea sporirii siguranței consumatorilor.

Raportul de joi, la care românca Maria Grapini a fost raportor din umbră, se referă și la necesitatea de a recomanda Comisiei Europene susținerea programelor de informare a cetățenilor despre drepturile și modalitatea de acțiune, atunci când aceste drepturi sunt încălcate, dar și de a saluta majorarea creditelor din proiectul de buget 2019 cu privire la protejarea intereselor consumatorilor/îmbunătățirea siguranței și informării acestora. Nu în ultimul rând, unul dintre amendamentele depuse la Comisia IMCO impune introducerea nevoii de corelare a tuturor programelor pentru Piața Internă cu Regulamentul General al UE privind protectia datelor personale.

“Sper ca și IMM-urile din România să beneficieze de acești bani! Autoritățile naționale au obligatia informării cetățenilor și a mediului  economic. Eu sper că mesajul meu de astăzi este important și îmbucurător!”, a declarat, de la Bruxelles, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.