[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Europarlamentarul Maria Grapini a interpelat în scris Comisia Europeană în privința măsurilor avute în vedere de organismul european împotriva epidemiei de gripă în statele Uniunii Europene.
“Se înregistrează o răspândire îngrijorătoare a virusului gripal în mai multe state membre ale UE și sunt sute de morți ca urmare a acestei boli infecțioase. Există epidemie declarată în unele state membre cu consecințe grave asupra stării de sănătate a populației.
Are Comisia în vedere un program și măsuri adecvate la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a stopa decesul oamenilor și răspândirea acestei epidemii, dată fiind circulația liberă pe piața internă?”, a solicitat Maria Grapini.
Comisia Europeană a asigurat-o că monitorizează activitatea gripală din Europa, în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
“Pentru gripa sezonieră 2018-2019, activitatea gripală și răspândirea sa geografică sunt la nivelurile preconizate. ECDC estimează că, în UE, anual, în cursul unei epidemii normale, se înregistrează cel puțin 40 000 de decese cauzate de gripă. Organizarea și punerea în aplicare a măsurilor de răspuns la amenințările pentru sănătate intră în responsabilitatea statelor membre. Comisia le sprijină în acest sens în baza Deciziei nr. 1082/2013/UE și facilitează coordonarea răspunsului lor la amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară”, se arată în răspunsul transmis europarlamentarului român.
Mai mult, CE i-a transmis Mariei Grapini că încurajează statele membre să adopte și să pună în aplicare planuri de acțiune sau politici naționale, regionale ori locale cu scopul de a asigura o acoperire vaccinală de 75 % în rândul „grupurilor de persoane în vârstă”.
Europarlamentarul român a mai fost informat că programul UE în domeniul sănătății cofinanțează în prezent o acțiune comună privind vaccinarea în vederea creșterii acoperirii vaccinale în UE.
“De asemenea, în cadrul programului Orizont 2020, Comisia cofinanțează, cu peste 33 de milioane EUR, o serie de proiecte relevante. În prezent, există o cerere de propuneri în cadrul programului Orizont 2020 – Către o nouă generație de vaccinuri antigripale, pentru a proteja cetățenii din întreaga lume, o colaborare UE-India”, se mai arată în răspunsul oferit de CE europarlamentarului Maria Grapini.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]