Camelia Smicală, românca ce trăiește o adevărată dramă în Finlanda, luptându-se de ani pentru a-și recupera copiii, luați de statul finlandez și ținuți separat, în centre speciale, se află în fața unei ipotetice lovituri fatale: închisoarea! Camelia Smicală s-a opus intervenției agenților de ordine care veniseră să-i ia copiii, iar acum statul finlandez analizează o asemenea posibilitate…de parcă supliciul despărțirii de copii n-ar fi fost suficient.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, s-a remarcat, încă din debutul acestui caz scandalos pentru România și români, drept un apărător ferm al Cameliei Smicală. Grapini a luat în cuvântul, repetat, în PE, a scris autorităților finlandeze, celor române, a presat oamenii ce au decizia în mână să… nu-și lase românul în urmă.

Luni, 12 noiembrie, Maria Grapini a trimis o nouă întrebare Comisiei Europene, în care insistă pentru dreptate.

“Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda este în continuare victima unor abuzuri din partea statului finlandez deoarece se luptă pentru a-și recupera copiii, care au fost luați în mod abuziv de lângă mama lor și care sunt ținuți separat în centre de plasament  diferite, nerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru realizarea efectivă a drepturilor acestora. Astfel, în calitatea  sa de stat membru al Uniunii Europene, Finlanda a încălcat flagrant drepturile unor cetățeni europeni, nerespectând astfel Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene și nici Convenția Europeană a drepturilor omului. Cum poate interveni Comisia în acest caz deosebit de grav în care se încalcă drepturile fundamentale ale omului, având în vedere că  acești copii doresc sa revină acasă pentru a locui împreună cu mama lor și care în continuare sunt victimele unor abuzuri grave din partea justiției și a poliției finlandeze, precum și a serviciului de protecție a copilului din Finlanda ?”, a scris Maria Grapini Comisiei.