[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
CEDO a subliniat în numeroase rânduri că este nevoie de pluralism, deschidere și toleranță pentru existența unei societăți democratice. Libertatea presei este esențială în acest context, pentru a ne asigura că cetățenii europeni sunt bine informați. Sub aceste considerații definitorii, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a solicitat Comisiei Europene un răspuns ferm, legat de libertatea presei și veridicitatea informației, un tot care, teoretic, este unitar, practic…prezintă fisuri.
“Cazurile din ultima perioadă, din Europa, de abuz al mass-media, propagandă, defăimare și răspândire de informații inexacte aduc în lumină faptul că Uniunea Europeană trebuie să își consolideze poziția față de transmiterea de informații eronate în rândul cetățenilor europeni.
Ce consideră Comisia că trebuie făcut și cum se poate implica în realizarea unui echilibru mai bine conturat între libertatea presei și responsabilizarea privind veridicitatea informației, la nivelul fiecărui stat membru?”, aceasta este întrebarea adresată CE de către umanista Maria Grapini.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a întărit declarația Mariei Grapini, precizând că libertatea și pluralismul mass-media sunt drepturi fundamentale, iar, din punct de vedere legislativ, propunerea Comisiei de revizuire a Directivei serviciilor massmedia audiovizuale prevede că autoritățile de reglementare în acest domeniu trebuie să fie independente, stabilind cerințe în materie de independență pe care acestea trebuie să le respecte.
“Independența autorităților de reglementare în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale este esențială pentru punerea corectă în aplicare a normelor UE în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale, precum și pentru libertatea și pluralismul mass-mediei. Având în vedere rolul esențial al libertății de exprimare ca pilon al societăților democratice, Comisia finanțează proiecte independente în domeniul libertății și pluralismului mass-media, cu susținerea Parlamentului European. Comisia abordează proliferarea conținuturilor ilegale online, prin elaborarea unor orientări fără caracter obligatoriu, care vor clarifica procesele prin care astfel de materiale ar trebui să fie identificate și eliminate și vor oferi garanții împotriva eliminării necorespunzătoare, îmbunătățind în același timp eficiența proceselor actuale”, susține oficialul european .
Vicepreședintele CE mai precizează, în răspunsul oferit europarlamentarului umanist, că Europa sprijină jurnalismul de calitate, ca mijloc de protejare a dreptului cetățenilor la informații pluraliste, respectând, în același timp, libertatea de exprimare.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]